България ще черпи швейцарски опит в земеделието, безопасността на храните и опазването на околната среда

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Тринадесет български експерти по земеделие и безопасност на храните ще бъдат до 24 февруари 2013 г. в Швейцария, за да се запознаят на място с швейцарския опит в насърчаването на производството на традиционни и качествени храни във фермите, директните продажби там, както и с контрола, осъществяван от държавата.

Посещението е в рамките на българско-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ (2012-2015), финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В делегацията са изпълнителният директор на Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, д-р Златка Възелова – директор на Дирекция „Животновъдство” в Министерството на земеделието и храните, експерти от МЗХ и БАБХ, както и членове на екипа на проекта. Те ще имат срещи във Федералния ветеринарен офис, Федералния офис за обществено здраве и Федералния офис по земеделие на Швейцария, където сред темите на разговорите ще бъдат „Икономическият и социален интерес на фермерите за създаване на добавена стойност“ и „Качество на храните и хранителните продукти и насърчаване на продажбите“. Членовете на делегацията ще имат срещи с ръководители на инспекциите за храните и за производство на храни във фермата. В програмата са предвидени и посещения на ферми и фермерски магазини, както и на съботния пазар в стария град на Берн.

Запознаването със швейцарския опит ще е от изключителна полза за българските специалисти по земеделие, животновъдство, здравеопазване на животните, безопасност и контрол на храните, както и на експертите по проекта. Целта е да се пренесат добри практики от Швейцария, които да доведат до работеща и ефективна българска система за директни продажби на качествени  фермерски храни.

В края на годината в подобно обучение в Швейцария ще бъдат включени и първите десет фермери от районите на проекта в Западна и Централна Стара планина, които ще започнат производство на храни във фермите си и директни продажби.

Според посланика на Швейцария в София, Н. Пр. Регина Ешер важно е, че в делегацията има експерти от държавните институции, които ще могат да обменят опит с швейцарските си колеги. Потребителите, производителите и държавата, всички те заедно според нея са движещите сили за производството на традиционна и качествена храна. „Важни са потребителите, които отделят пари за качествена храна, важна е и ролята на производителите, които да я предложат, а мястото на държавата е в контрола. В Швейцария има разбирането, че качествената храна, местният поминък и опазването на природата вървят ръка за ръка. Склонността на швейцарците да плащат повече за по-качествена храна нарасна през последните двадесет години и сега ние наистина мислим, че опазването на природата, качеството на храната и здравето ни са свързани”, допълва посланик Ешер. Освен марката за биопродукт Bio Suisse в Швейцария добиват все повече популярност храни местно производство, на чиито етикети е обозначено името на конкретния производител.  Според посланик Ешер най-важната добра практика, плод на опита в Швейцария, която може да се вземе за пример, е сертифицирането. Швейцарците са хора, които държат на сертификата: за биопродукт, за качествена храна и продукт местно производство или от конкретен производител. Сертифицирането е, по думите й, началото и краят на всяко популяризиране на храни.

Основната цел на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ е изграждането на успешен модел, който да покаже, чевръзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша политика – както за местните хора и за бизнеса, така и за околната среда. По него съвместно работят четири швейцарски и седем български партньори (включително и Министерството на земеделието и храните), а конкретни дейности се изпълняват в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина.

Проектът има три важни аспекта: популяризиране и прилагане на така нареченитеекосистемните услуги  или каква е реалната „цена” на запазената природа; създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %; подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА