94% от амоняка във въздуха е от селското стопанство

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

94% от амоняка във въздуха в ЕС идва от селското стопанство. Замърсяването на атмосферата пък е предимно под формата на амоняк, който влиза във въздуха като газове от торене с продукти, предразположени към изпаряване и добитък.  „За да се спре замърсяването  е необходим интегриран подход“, посочи  еврокомисарят  на околната среда Кармену Вела. Той допълни, че основен източник на прахови частици е селското стопанство.

Борбата за по-чист въздух е един от основните въпроси в областта на околната среда в ЕС от края на 70-те години на миналия век, пише euractiv.com.  Комисията изтъква, че през последните три десетилетия взетите мерки успяват да подобрят качеството на въздуха в цяла Европа. Според данните обаче емисиите от селското стопанство показват най-малкото намаление. Голямото количество амоняк във въздуха има отрицателно въздействие върху селското стопанство, екосистемата и човешкото здраве.

Еврокомисарят подчерта, че държавите-членки трябва да представят първите си национални програми за контрол на замърсяването на атмосферата не по-късно от 1 април 2019 г.

От своя стана Изабел Проано от Европейската федерация по алергии и  заболявания на дихателните пътища (EFA), обяви, че пациенти с хронични заболявания като алергия, астма и хронична обструктивна белодробна болест търсят среда, която не утежнява техните качеството на живот още повече.

Минерални торове

Азотът играе основна роля във всички биологични процеси и е от съществено значение за живота на планетата. За производството на растителни култури и здравословна почва фермерите прилагат азот в няколко торови форми. Те  варират от директно приложение на безводен амоняк към разтвори на карбамид и амониев нитрат, всички потенциално опасни, когато се прилагат в прекомерни количества.

Съгласно Протокола от Гьотеборг, който наред с другото, разглежда оптималното използване на торове, емисиите на амоняк от употребените торове зависят от типа им, от времето и от почвените условия.

Предложените насоки имат за цел да запазят ключовия елемент на азота (N) в системата на селското стопанство, като предотвратят загубите и по този начин осигуряват максимална производителност и намалено въздействие върху околната среда. Алтернативата, която може да помогне за намаляване на емисиите на амоняк от торове на базата на карбамид, може да бъде инхибитор на уреазата. Също така, въз основа на препоръката от протокола от Гьотеборг, други използването на торове на основата на нитрати, като амониев или калциев нитрат.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама