86% от обработваемите площи у нас са заети от житни култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Производството на български плодове и зеленчуци е застрашено, предупреждават учени от Селскостопанската академия

В момента само на една десета от обработваемата земя се отглежда нещо различно от зърнени култури.

Вероятно заради по-доброто субсидиране в българското земеделие се произвеждат най-много зърнени култури, сочат данните на академията, представени от председателя й професор Мартин Банов, предаде БНР.

“85,5% процента са заети от житни култури, пшеница, царевица и слънчоглед и само 10,7% от останалите култури. Това е една от причините, поради които в България вече трудно се намират български зеленчуци, български плодове, български картофи”, обясни той.

Причина за отказа от производство на плодове и зеленчуци е и липсата на работна ръка

Всички тези култури, попадащи в тези 10,7% изискват по-малко механизация, повече работна ръка, а такава все по-трудно се намира, допълва проф. Банов.

Според учените трябват спешни мерки, за да е ясно върху каква земя какво е подходящо да се отглежда.

“Първата е да направим едно агроекологично райониране на територията на страната и втората е да се разработи ведомствен кадастър на земеделската територия”, посочи още той.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама