7% от добавената стойност на ХВП е консерви

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Преработката на плодове и зеленчуци у нас формира около 7% от добавената стойност на хранително-вкусовата промишленост, отчита анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Признаци на ръст има през последните 1-2 години, особено при външната търговия. Анализаторите отчитат, че за миналата година е изнесена преработена продукция от плодове и зеленчуци на стойност 124 млн. евро като за сравнение вносът на такива продукти през същата година се оценява на 120 млн. евро. С членството на страната в ЕС експортът се увеличава почти 2 пъти, а вносът нараства с около 55%.

Доматите, пиперът и краставиците са сред основните зеленчуци, преработвани в подотрасъла, а през последните няколко години има трайна тенденция за увеличаване на преработката на домати и пипер за сметка на корнишоните.  Членството на страната в ЕС  е довело до намаляване на преработката на основните зеленчуци като за сравнение през 2010 г. доматите, минали през фабриките, са с около 45% под нивата от 2006 година, а пипера с около 47%.

Фактор у нас все още е домашното производство на зимнина. Очаква се обаче за 2018-2022 година, преработката на домати да се увеличи с около 7%, отколкото в  предходния период 2013-2017 година. При пипера се очаква нарастване с около 26%. При корнишоните е възможен ръст в преработката за периода 2018-2022 г. в сравнение с 2013-2017 с около 5-10%, но специалистите посочват, че основата е толкова ниска, че ръстът почти няма да се усети. Средният обем на корнишоните, преработени в периода 2013-2017 година е около 1,8 хил.тона, което е десетки пъти под това, което страната е преработвала преди 20 и повече години.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама