65% от новите овошки в страната са черупкови

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

От създадените през стопанската 2015/2016 година нови овошки в страната 65% са от черупковите видове орехи, бадеми и лешници. В същото време от общо 14.7 хил. ха невстъпили в плододаване овощни насаждения, отглеждани в стопанствата през 2016 година, най-голям е относителният дял на орехите – 51.6%, следвани от лешници и бадеми  – 19.2%, и сливи и джанки – 11.3%.

През 2016 г. в страната са произведени 199 хил. тона плодове при реколтирани 37 хил. хектара с овощни насаждения, показват окончателните данни ва агростатистиката за производството на плодове от реколта`2016. .

Реколтираните площи с малини през 2016 г. са с 20% по-големи в сравнение с предходната година и достигат 1.8 хил.ха, а производството възлиза на 8.4 хил. тона. Ябълки са прибрани от 4.1 хил. ха, а произведеното количество плод е 44.8 хил. тона. Новите насаждения от ябълки, круши и други семкови в страната са едва 3%.

Реколтираните площи с череши достигат 8.5 хил. ха, като увеличението спрямо 2015 година е с 5.1%. Прибрани са 38.5 хил. тона от плода. При кайсиите са реколтирани 2.6 хил. ха и увеличението спрямо 2015 година е 2.9%. Производството на плода се увеличава с 9.3% и достига 15.5 хил. тона. Реколтираните площи с праскови и нектарини са 3.8 хил. ха, а продукцията – 30.4 хил. тона.

Сред новите насаждения 30% са костилковите видове – праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и др. Производството от сливи и джанки се увеличава с 34.4% спрямо 2015 година и достига 48.6 хил. тона въпреки, че има спад с 1.8% в площите, от които е прибрана продукцията и те възлизат на 6.7 хил. ха. При тези два плода е най-голямо увеличението на средните добиви – с 37% и при вишните  – с 10%.

На пазара са реализирани 98% от произведените плодове от реколта ‘2016. За търговската мрежа са насочени 48.4%, за преработвателната промишленост – 34.6% от плодовете, а 2.7% са за собствена консумация.

Напоявани са 44% от плододаващите и невстъпили в плододаване овощни насаждения, като 38.7% от тях са напоявани чрез инсталации за капково напояване, а 39.2% – гравитачно. Най-голям е делът на напояваните площи с череши, сливи, ябълки, праскови и орехи.

Най-често прилаганата обработка на почвената повърхност (при 73% от площите с овощни насаждения) е изораване или окопаване. Химическо обезтревяване се прилага при 7% от площите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама