50% от кайсиите измръзнаха още през февруари

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

50% от кайсиите измръзнаха още през февруари. Това каза за “Агрозона”  председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Както в цяла Европа, така и у нас производството на праскови и кайсии не е добро. Най-големи поражения има върху реколтата от кайсии. „Още през февруаро-мартенските студове голяма част от цветните пъпки са замръзнали. Всичко, което е останало по дърветата, разбира се е повлияно и от сегашните дъждове и градушки.“, коментира председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Цените на прасковите купени от градините варират спрямо качеството – от 0,50 ст. до лев. Освен ниските добиви друг проблем за производителите и нашенския пазар е високото гръцко производство. „Тази година в Гърция реколтата е с 20% по-голямо от миналата година.“, каза Колев. Гърция е единствената страна с увеличение на обемите на производство, но ефектът от това върху европейския пазар ще бъде минимален, върху нашия обаче не.

Производителите в Сливенско са притеснени след последните климатични промени, тъй като това е основен поминък там. Голяма част от производителите нямат и застраховки. Друг проблем е че продукцията може да се застрахова чак през май, след студовете. Сега производителите се надяват, че земеделското министерство ще признае зимното измръзване и все пак ще получат някакво обезщетение. За момента, не се посочва размера за щетите. Това ще се случи след оценката на експертите. Очаква  се помощ да получат само земеделците с напълно унищожена реколта.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама