30% спад на добивите от десертно грозде в Италия, испанците очакват добър сезон

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Сезонът на десертното гроздето започна в южното полукълбо, а на световният пазар на грозде се оформя интересен сезон. 

Италия, известна с богатото си производство на грозде, се бори със значителен спад в добива – до 30% по-нисък от предходните години – поради неблагоприятни климатични условия и болести. Въпреки намаленото производство, пазарната динамика стабилизира цените, предлагайки положителна перспектива за производителите, предаде freshplaza.com

В Испания реколтата от грозде засега не е засегната от горещите вълни и се възползва от по-малко конкуренция от Италия и Египет от обичайната. 

Италия: Производството на грозде намалява с до 30%, намалява търсенето на грозде без семки

Сезонът на десертното грозде в Сицилия е по средата. Кампанията през 2023 г. беше необичайна, особено по отношение на производството: тя започна с около две седмици по-късно от обикновено. Обикновено започва през май при ранните оранжерийни култури и завършва през декември при късните сортове. Тази година обаче има силен риск производството да приключи преди края на есента, като производството се очаква да намалее с поне 30%. 

Ако миналата година беше година на високо производство с не толкова отлично качество, тази година беше година на физиологичен покой за растенията, които пострадаха от две години суша и високи температури и дадоха по-малко плодове. Настоящият сезон показва много по-добри цени от миналата година, със средни производствени цени между 1,00 и 1,10 евро/кг, а в някои случаи и по-високи. Потреблението обаче досега е ниско. 

Кампанията през 2023 г. за десертно грозде от Апулия ще отчете спад в производството с около 30% поради разпространението на мана и последващо увеличение на производствените разходи с поне 20-30%. Това, което прави настоящия сезон необичаен обаче, са незадоволителните продажни цени на сортовете без семки, които се очакваше да бъдат по-високи, предвид промяната в навиците за купуване на грозде без семки в цяла Европа.

„Докато миналата година грозде Виктория се продаваше на полето за 0,60-0,70 €/кг, тази година бяха постигнати пикове до 1,20 €/кг. Сортовете без семки се котират на по-малко от 1,00 €/кг. Това е странна търговска ситуация, която предизвиква объркване и пауза за размисъл.”, споделя производител на грозде. 

В Пулия не по-малко от 50% от засадените лозя са били изкоренени през последните две години, което води до дългоочакваното и така необходимо обновяване на сортовете. Следователно през настоящия сезон се наблюдава двойно намаление на производството: това, причинено от комбинацията от неблагоприятни климатични условия, и това, причинено от изкореняването, извършено миналата година, което доведе до неочакван недостиг от страна на предлагането и последващо увеличение на цените.

Испания: Очаква се добър сезон

Испанската кампания за десертно грозде е в ход с около 12 дни предсрочно, тъй като започна в края на юни с най-ранните сортове. Засега посевите са незасегнати от горещините. Търсенето на международните пазари е добро, а италианската конкуренция все още не е много забележима поради забавянето на реколтата им. Засега, за разлика от миналия сезон, се очакват по-големи обеми, с около 240 000 тона продукция и с по-добро качество на плодовете.

През последните години Испания регистрира значителен ръст на потреблението на десертно грозде, особено на сортове без семки, въпреки че това е пазар, на който традиционно се консумира грозде със семена. Благодарение на вноса за доставка на десертно грозде до рафтовете на испанските супермаркети през цялата година, потреблението на този плод е нараснало експоненциално. Испанският пазар става все по-интересен за десертно грозде без семки.

Що се отнася до износа за далечни дестинации, има по-добри перспективи за тази година, тъй като износителите се занимават с по-гъвкав и достъпен морски транзит в сравнение с предходната година. Испанските износители вярват, че ще успеят да направят добра кампания на азиатските пазари, Канада, Съединените щати и Южна Африка.

Франция: Френската кампания за прибиране на гроздето стартира 

Сезонът на френското грозде току-що започна, като Мускат AOC е водещ, тази година предлагайки отлично качество и обеми. Като цяло за кампанията през 2023 г. „производителите са много оптимистични по отношение на качеството: това ще бъде добра кампания“. В момента на френския пазар е и италианският сорт Italia. Що се отнася до търговията, има леки опасения относно търсенето. Професионалистите се надяват пазарът да е по-добър от този на костилковите плодове.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама