1700 селища засегнати от АЧС в България

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„По информация от Центъра за оценка на риска по хранителната верига в трупните траншеи на площадките за загробване са загробени значителен брой животни, засегнати са 1700 населени места от 179 общини в цяла България и 130 хиляди домашни свине“, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред депутати. Според нея сега контролът на площадките за загробване вече е по-важният проблем. С оглед на бъдещия риск от замърсяване на подпочвените води в процеса на гниене Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е разписало Стратегия за проучване и мониторинг на изградените трупни ями. „Мониторингът ще показва дали настъпват промени в показателите на подземните води“, каза министърът на земеделието. „Ще се извършват до 3-4 сондажа за големите ями и 1-2 сондажа за по-малките ями. Всичко това ще се определя според собствеността на площадката на имота и е ангажимент или на индустриалните обекти, когато са на тяхна територия, или на местните власти, когато е общинска територия.“, коментира още Десислава Танева.

Всяко населено място трябва да има план за действие, както и одобрена площадка за загробване на животни при поява на каквато и да е болест с епизоотичен характер.

Обикновено пикът на заболяване на свинете от Африканска чума по свинете (АЧС) е през лятото и от земеделското министерство и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следят всяко място за има терен, на който да се загробват при определени условия засегнатите от болест животни. Всяка община трябва да има и специален план за действие. Това е част от пътната карта за готовността и превенцията на заболяването, категорична бе Танева.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА