1157 стопани в Плевенско ще получат по 300 лв заради АЧС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Няма да разширяват зоните около индустриалните свинекомплекси

1157 стопани в Плевенска област, които попадат в 20-километровите зони около големите свиневъдни комплекси, ще получат помощ заради ликвидирането домашните си свине и дезинфекция на обектите, съобщават от Областната администрация в Плевен. От общо 63-те селища, попадащи в 20 километровите зони, кметовете на 10 населени места не са подали необходимите документи. Това са селата Къртожабене, Къшин, Опанец, Ралево, Ласкар, Николаево, Пелишат и Коиловци от община Плевен, с. Петърница от община Долни Дъбник и с. Петокладенци от общ. Белене, разясняват от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Изплащането на помощите ще започне от първи септември. Първо пари ще се преведат по подадените банкови сметки, а след това, за тези, които нямат посочени банкови сметки, от екипи от ОДБХ-Плевен ще се организира изплащане на средствата на място по населени места и съгласно график, съгласуван с кметовете. Това стана ясно след заседание на Областната епизоотична комисия в Плевен.  Кметовете на населените места в 20-километровите зони ще бъдат задължени да поставят на видно и достъпно за жителите място списъците на стопаните, които ще получат по 300 лв. подпомагане от държавата.

„Вече повече от месец на територията на област Плевен няма регистрирани нови огнища на заболяването АЧС, както при домашни, така и при диви свине. Анализът на данните, свързани с епизоотичната обстановка в областта, показва устойчива тенденция към прекратяване разпространението на заболяването.”, каза д-р Иван Йорданов – директор на ОБДХ – Плевен. По думите му са приключили проверките по изпълнение на издадените предписания за доброволно клане на прасета в личните стопанства и оттук нататък ще се правят проверки по сигнали за конкретни случаи на открити прасета или неизпълнение на заповедта на областния управител за доброволно клане в 20-километровите зони около двата промишлени свинекомплекса. Във връзка със запитвания относно разширяване на 20 километровите зони д-р Йорданов информира, че такова се допуска само в случай на наличие на други обекти с висок епизоотичен риск за разпространение на АЧС. Такива обекти на територията на област Плевен са четирите кланици. Три от тях са в непосредствена близост до свинекомплекса в с. Малчика  – кланиците в Малчика, Аспарухово и Левски, четвъртата кланица е в непосредствена близост до свинекомплекса в с. Дисевица. Така зоните около тези високорискови обекти съвпада с вече обявените 20-километрови зони и не се налага разширение на зоните.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА