Сто тона лавандулово масло повече е произведено през тази година в сравнение с 2015 г., като общо реколтата е около 250 тона. В същото време цената на маслото с високо качество е паднала с около 15-20 на сто. ” Догодина най-вероятно маслото ще бъде още повече, тъй като все още продължават да се засаждат много сериозни площи с лавандула и съответно ще стане напълно непродаваемо лавандуловото масло с лошо качество”, каза Веселина Ралчева от Асоциация “Биопродукти”. Според нея и в момента стоят непродадени големи количества лавандулово масло.
Tазгодишната реколта от лавандула е сравнително добра като количесто. По думите ѝ количеството произведен лавандулов цвят и лавандулово масло е много по-голямо от предходни години и по-голямо от това, което може да поеме пазарът. „Това ще е причината пазарът да отсее този път висококачественото лавандулово масло от това, което не отговаря като показатели на стандартите и търсенето”, коментира Ралчева пред агенция “Фокус”. По отношение на средния добив на лавандула за страната Веселина Ралечва обясни, че разликата в добивите в различните региони е голяма – около десет пъти. „Има разлика между Северна България – Добруджа, където има плодородни земи, и традиционните планински райони за лавандулата, каквито са Казанлък, Карлово, Стрелча и Панагюрище, където почвите са по-бедни, а терените по-трудни за работа, но пък там се получава висококачествено лавандулово масло”, обясни Ралчева. По думите ѝ именно заради тези разлики трудно може да се каже какъв е средният добив за страната – количествата варират от 150 до 1 500 кг.