10% ръст в производството на зехтин, цените компенсират свития пазар

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Кризата накара потребителите да готвят все по-здравословно вкъщи

През 2020/21 г. производството на зехтин в ЕС може да достигне близо 2,1 милиона тона, което е увеличение с 10% в сравнение с 2019/20 г. се отбелязва в доклад на Европейската комисия за състоянието на земеделските пазари. Европейското производство отбелязва растеж с 325 000 тона, което би трябвало да компенсира загубите в Италия, Гърция и Португалия. Заради меорологичните събития, които затрудниха прибирането на реколтата в някои от страните-производителки, загубите достигнаха десетки хиляди тона. В Гърция, например, освен отчетените топлинни вълни и липсата на работници за прибиране на реколтата създадоха някои трудности. Андалусия, основната произвеждащ регион в Испания, отчене най-ниски добиви през последните 25 години. По тази причина първоначалните оценки за производството на зехтин в Испания бяха намалени.

Включително начални запаси (630 000 t), наличностите на зехтин в ЕС се изчисляват с 8% повече спрямо последните 5 години.

В страните, които не са членки на ЕС, се наблюдава значителен спад на производството – в Тунис спадът е до 66%, докато увеличените добиви в Мароко успяват да компенсират намалените в Турция, се посочва още в доклада.

Благодарение на по-балансираното предлагане на пазара на зехтин цените в ЕС започнаха да показва признаци на възстановяване. Испанският екстра върджин зехтин увеличава цената си от октомври 2020 г. и в момента се оценява на около 270 евро/ 100 кг, което е с 12% по-ниско спрямо 5-годишната средна стойност.

Цената на гръцкия зехтин е стабилна и с 11% под 5-годишна средна стойност. От друга страна, цената на италианския продукт остава по-висока и е стабилна от декември 2020 г.

Увеличаване на продажбите на дребно в основните страни производители на ЕС през 2020 г. допринесе за растеж на потреблението на зехтин в ЕС въпреки затварянето на ресторантите и ограниченията в туристическите услуги.

През 2020/21 г потреблението на зехтин в ЕС се прогнозира да продължи да се увеличава, достигайки до 3% повече, което ще бъде резултат от възстановяването на общественото хранене и продажбите на дребно, прогнозират от ЕК.

Очаква се износът от ЕС да остане стабилен, а увеличението на доставките в Китай, Япония и САЩ биха могли компенсират загубите на пазари в Канада, Австралия, Великобритания и Бразилия. Тези страни вероятно ще намалят вноса си поради съществуващи запаси на местно ниво и до известна степен поради увеличаване на цени.

Прогнозите сочат, че запасите в ЕС могат да паднат под 500 000 т, което трябва да бъде компенсирано от нарастващите цени на маслиновото масло.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама