9 европейски колбаси, които си заслужава да опитате

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Местни, устойчиви, автентични: Това са днешните модни думи, но преди десетилетия и векове хората са се хранили по този начин без да знаят, че някога това ще е модерно. Ястията и деликатесите, направени от скромното прасе, отдавна са в центъра на вниманието на готвачите в цяла Европа. На Стария континент може да откриете някои от най-популярните колбаси на света, всеки от които отразява местната култура.

Скандинавия

В Швеция ще ви поднесат Falukorv – голям, извит колбас, приготвен от фино смляно свинско месо, който често се сервира горещ с бира. Датският деликатес Medisterpølse е груба, сурова свинска наденица. Често е леко сладка, приготвена с лук и бахар и е особено популярна по Коледа.

Унгария и Полша

 

Червеният пипер и чесънът доминират във варено-пушените колбаси в Унгария, които са част от много зимни яхнии. Полският братовчед, kielbasa, подготвя стомаха за водка и бира. Фино смлените, изсушени унгарски салами се предлагат с много както сладък, така и лют червен пипер.

Австрия

Вие може да свързвате Виена с деликатни торти и императорски трапези. Но старата виенска кухня е надеждно решение за пристъпите на вечерен глад, ако се доверите на скромната и вкусна месна бомба, известна като Käsekrainer. Това е голяма, дебела наденица, пълна с малки парченца сирене (на немски: Käse ), на която Käsekrainer дължи името си. Изпържете или печете на скара докато се разтопи сиренето, за да се получи характерната текстура и вкус.

Германия

От малки наденички приготвени на скара – нюрнбергски братурсти и телешкия вайсвурст на Мюнхен , до розови, фини и пушени франкфурти – всичко това е от  Германия, където много обичат колбасите. Pfälzer Leberwurst, приготвен със свинско месо и свински черен дроб, заслужава специално внимание. Тази наслада за мазане е подправена с майорана, черен пипер и индийско орехче и със сигурност изисква чаша сух ризлинг .

Франция

 

Франция предлага пъстър спектър колбаси. На юг има изсушени, подправени с билки де Прованс, Сосисон Сек и опушени Монбелиар и Кнак на север. Рафинираният Cervelas de Lyon се състои от гладко свинско месо, обсипано с трюфел или шам фъстък, докато миризливият и груб Andouillette е направен от свински черва. Местно вино за местна наденица е златно правило.

Португалия

 

Чесънът и червеният пипер са в центъра на португалските linguica и Chouriço , груби, сурови свински наденички, които често се пекат на скара. Чесънът и червеният пипер присъстват също заедно с дафинов лист и вино в Butelo de Vinhais, вид пушен салам. Едно сърдечно червено вино от Trás-os-Montes ще отговаря и за трите вида.

Испания

Чоризо е може би най-известният колбас в Испания. Това е много грубо нарязано свинско месо, подправено с червен пипер, след което пушено и изсушено. Някои други деликатеси, на които трябва да обърнете внимание, са бутифара , селски суров свински колбас за печене на скара и морчила, направен от свинска кръв. Отново местните селекции са за предпочитане, когато става въпрос за вино.

Италия

Силният аромат на finocchiona (салам с копър от Тоскана), е бил използван в миналото за изтръпване на небцето към грубите селски вина. В наши дни е чудесно дуо заедно с виното Кианти. Този свински пълнеж, ароматизиран с черен пипер, сол, градински чай и розмарин, изсушен във вани, направени от местен мрамор, е идеален за несолен тоскански хляб.

Гърция

Луканико е чудесна, но груба свинска наденица, която може да съдържа агнешко месо и е подправена с портокалова кора, чесън, кориандър, риган и семена от копър. Най-добре се приготвя на скара с дървени въглища, а идеалната комбинация е с леко охладеното, тъмно вино Xinomavro .

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама