Днес в София се проведе академия за предприемачество в земеделието под надслова “Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България-Гърция”. Събитието се реализира по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския социален фонд. Главен организатор беше Центърът за предприемачество и управленско развитие в сътрудничество с гръцки образователни институции в сферата на земеделието.
По време на събитието Евангелос Вергос от Perrotis College каза, че кризата винаги предоставя възможности и ако те се използват, може да се развие успешен бизнес. Той посочи, че секторът на земеделието и храните е сектор, който обхваща процесите “от фермата до ястието” и в развитите държави не трябва да има само първично производство. То е за страни като Судан и Индия.
“Ако няма устойчивост в този сектор, ще има глад”, каза още Вергос и допълни, че в наше време отрасълът е променен много от науката и технологиите.
Заради кризата делът на населението, което се занимава със земеделие в Гърция, е нараснал от 11% на 13%, стана ясно от 7-месечно проучване, което Вергос цитира. Средната възраст на фермерите е 58 г., а 40% от тях имат университетско образование. Той посочи, че гръцките власти много бавят разрешения за дейност на оператори в земеделието и така възпрепятстват дейността им и причиняват загуби. За издаване на едно разрешение в южната ни съседка са необходими поне 8 мес., докато в Щатите това се случва за 24 ч, каза той.
През 2012 г. 90% от стартиращите нов бизнес в Гърция са се ориентирали в сферата на услугите и едва 1,5% в земеделието и производството на храни. Като характерна черта на гръцките ферми Вергос посочи, че са много по-малки от българските и са със средна площ 4,2 ха. За сравнение 30% от фермите у нас през миналата година са били с площ средно 214 ха, посочи той.
Като проблем в земеделието лекторът открои, че няма достатъчно хора с предприемаческо образование. Въвеждането на нови технологии е приоритет номер едно за забавяне на скоростта на поява на болести, провокирани от климатичните промени, обърна внимание Евангелос Вергос.
Анета Стефанова