Златни храни, родени от мечтите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
6 Минути

Семейство бивши социални работници доказва, че производството на полезни храни е творчество, което си заслужава всекидневните трудности

Когато си далеч от благодатния пазар на столицата, където за всеки продукт си има и купувач, не е лесно всеки ден да произвеждаш храни само от натурални продукти, без консерванти и с малък срок на годност, но с надеждата, че пазарът ще „порасне“, не само като обем, но и като отношение към здравословното хранене.

Пламен и Кремена Маринови имат топлото излъчване на хора, които обичат работата си. А тя не винаги е била свързана с храни. Двамата млади шуменци са раздавали от своята положителна енергия на децата от региона като социални работници. Пламен е бил служител в отдел „Закрила на детето“, а Кремена в неправителствена организация със същата дейност.

Идеята

„Преди време нашите кръстници ни почерпиха с мюсли и тази храна много ни хареса“, разказва Пламен. Тази случайна среща със здравословната храна на практика променила живота на семейството му. „Започнахме да правим мюсли вкъщи, да черпим колеги и те започнаха да искат да приготвяме и за тях“, спомня си младият мъж. Изведнъж хобито се разраснало доста, а и възможността да се правят здравословни десерти и храни много им харесала.  „Човек понякога открива талант в себе си, чак когато започне да прави нещо различно“, споделя Пламен Маринов. И така от мюслито дейността се разширила с производството на бисквити с различни сушени плодове – боровинки, вишни и т.н. Първоначално той напуснал работа, а след това и съпругата му и вече двамата работят заедно.  Освен това социалната дейност не е особено платена, а за Пламен обратната връзка с хората била много ценна, затова решил да отдаде цялото си време на новата си страст и бизнес.  Смелостта да продължи със собствен бизнес дошла и от това, че хората харесвали техните натурални сладости.

Някои продукти са български, но също така се ползват и вносни, тъй като няма аналози за тях в България. И по качество, и по съдържание, семейство Маринови ги подбира внимателно.

Сладостите на Пламен и Кремена са за всеки вкус, макар че те самите не са вегетарианци. „Водим балансиран живот, употребяваме разнообразни полезни продукти”, споделя Кремена.

 

Реализацията

С този бизнес, макар и доста трудно, семейство Маринови успява да се издържа. Основните точки за търговия засега са двата фермерски пазара в региона – в Добрич и Варна. Опитът за продажба във вериги не бил особено успешен. „Там нямаше кой да представя продуктите ни на клиентите, да обяснява ползите от такива храни“, споделя Пламен. И така стоките се задържали по рафтовете, докато изтекат доста късите им срокове за продажба, тъй като работят само с натурални суровини и без консерванти.

Семейство Маринови идва и в София, когато се организират големите фермерски пазари пред храм „Александър Невски“. „Пазарът в столицата е много добър, но е много далече и за нас е трудно да пътуваме всеки път“, коментира Кремена.

Фирмата е проходила на фермерския пазар в Шумен, който за съжаление вече не функционира. „Ние започнахме там и за нас този пазар беше много успешен, но вече е затворен“, разказва Кремена. Според нея причината за закриването на пазара не била липсата на купувачи, напротив имало е добър интерес, но по-скоро мястото за организиране на събитието е станало причина за затварянето му.

За всеки вкус по нещо полезно

Въпреки трудностите работата на семейство Маринови не спира до тук. В момента разнообразяват продуктите си, като отделят специално внимание на храните за хора с непоносимост към глутен, като подготвят такъв продукт изцяло с биосуровини. Има и хора с алергии, за които също мислят в момента от „Златни храни“.

Най-голям интерес има към мюслито във всичките му разновидности, някой го харесва с краве масло, друг с кокосово, а за хората с проблем със захарта има неподсладено. От бисквитите всички вървят, споделят производителите – с вишна, с боровинка. Сладостите с бял шоколад също имат доста почитатели.

Вкъщи денят на Пламен и Кремена започва с мюсли. В цеха пък, след като изпекат сладките, те слагат в загретите фурни и хляб, който приготвят за себе си – без мая и квас, малко сода и пълнозърнесто брашно.

Макар че работят само двамата, фирмата вече е регистрирана и по ДДС. Имат нужда от работници, но са убедени, че те също трябва да имат тяхното отношение и визия към храните, които приготвят. А такива хора не се намират лесно.

 

Рецептите

Рецептите се раждат след дълги размишления. Пламен често се поставя на мястото на хората, за които приготвя храните. И опитва много пъти, докато хареса резултата. От мазнините използват биококосово и биокакаово масло, освен това слагат и пречистено краве масло, на което сами отнемат белтъка и водата, за да е по-здравословно. Добавят много сушени плодове, ползват български боровинки, бадеми, тиквени семки, в някои има шоколад – бял или натурален. И никой не остава безразличен към „златните им храни“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама