Животновъди апелират за реформи и оптимизация на процесите, на фона на стартиралите проверки във фермите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Фермерите предлагат въвеждането на няколко реформи за оптимизация на процесите

Писмо, адресирано до министъра на земеделието Кирил Вътев и председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева, във връзка със стартиралите проверки във фермите за едри преживни животни са изпратили от Сдружението на животновъдите от община Сандански.

Ето и какво гласи текстът на писмото:

“Съгласно ваша заповед започнаха проверки на животновъдните обекти, касаещи идентификацията на животните. Основният фокус е върху едрите преживни животни, които понастоящем изпитват трудности поради зимните условия. Животновъдите подкрепят инициативата за извършване на проверки, но изразяват загриженост относно административния натиск и предлагат конструктивни предложения за подобрения.

Проведените проверки отново подчертават трудностите, пред които са изправени животновъдите – екстремни метеорологични условия, липса на работна ръка, стрес за животните и други предизвикателства.

Фермерите предлагат следните реформи и предложения за оптимизация на процесите:

  1. Финализиране на системата ВетИС за фермерите и въвеждане на електронни паспорти за животните паралелно с проверките по идентификацията.
  2. Разглеждане и внедряване на една годишна проверка, включваща всички контролни институции, съобразно практиката в други страни от ЕС.
  3. Преценка за извършване на проверки при анонимни сигнали, като се има предвид затруднението, което те представляват за фермерите.
  4. Създаване на работна група между МЗХ и браншовите организации за намаляване на административните тежести и прекратяване на бюрократичните експерименти върху фермерите.
  5. Свикване на Съвет по животновъдство за обсъждане на актуални въпроси, свързани с административните тежести и бюрократичните бариери.
  6. Участие на животновъдните организации в обсъждането на методологията за проверки и получаване на предварителна информация от частно-практикуващите ветеринарни лекари.
  7. Възможност за фермерите да осъществяват корекции във ВетИС от раждане до смърт на животното.
  8. Залагане на показатели за обезщетения при пропуснати ползи, свързани с липса на ваксини и при повреждане на животните по време на проверки.
  9. Създаване на програма за подпомагане на фермерите за оборудване на фермите с прокар, кантар и станок.

Господин Министър, отново повтаряме. Ние не сме против проверките. Нека да ги има, особено за виртуалните животни, но нека видим и реформите в структурите на МЗХ, които реално да подпомагат загиващото българско животновъдство.

В заключение, сдружението на животновъдите изразява безпокойство от липсата на проверки на животновъдните обекти извън ВетИС, незаконните пазари за живи животни и отсъствието на проверки в ромските махали. Освен това, се повдига въпросът за вноса на говеждо месо и необходимостта от регулиране на извършваните практики на месопреработвателни предприятия и хипермаркети представящи вносното за българско месо.

Представяме ви тези предложения с надежда за подобрение на условията за българските животновъди”, апелерат те.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА