Започва груповият лов на див свиня, вижте разпоредбите и ограниченията

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Груповият лов на дива свиня се открива официално  днес, 29 септември. Това предвижда заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Агрозона припомня, че груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Провеждането на инструктаж на участниците в него е задължително. Ръководителят на лова проверява наличието на заверен ловен билет и членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.

Преди няколко дни стана ясно, че буферните зони с ограничения за групов лов на диви свине ще бъдат намалени двойно. Това е санитарният минимум, който Българската агенция по безопасност на храните предлага, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на заседание на Управителния съвет на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България. Той обясни, че всички мерки, които се предприемат с проектозаповедта са с цел превенция срещу заболяването африканска чума по свинете (АЧС).

Ловците могат да излизат по ловните полета, но важат и определени ограничения. Засега не може да се ловува в 10 км зона по границата с Румъния, около Тутраканци, и около пристанище Варна. За цялата останала страна груповият лов е разрешен, а в момента в който се появи ново огнище на АЧС веднага ще бъдат приети респективни мерки. Оказва се, че и в сряда ще може да се излиза за прасета. Според тълкуването на последната проектозаповед, качена за обществено обсъждане, тя отменя последната забрана (РД 48-63/25.07.2018 г.), според която се спираше ловуването на диви прасета през уикендите, сряда и почивните дни.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама