Започна прибирането на фасула в Добричкия регион

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Започна прибирането на фасула в Добричкия регион, който традиционно е сред големите производители на протеиновата култура, съобщават от областната дирекция “Земеделие”.

През тази стопанска година фасулът се отглежда в близо 5300 декара, като около 10 % от полетата – край Балчик и Тервел, са реколтирани. Засега средният добив е 99 килограма от декар, посочват за БТА от областната дирекция “Земеделие”.

През миналото лято стопаните прибраха средно по 153 килограма фасул от близо 7600 декара в региона, според сравнението.

Селекционерите в Добруджанския земеделски институт, където са създадени редица сортове български фасул – “Добруджански 7”, “Устрем”, “Елексир”, “Блян”, “Скития”, сочат сред ценните качества на културата не само високото съдържание на протеин, но и на растителни влакна и витамини.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама