Консумацията на големи количества плодове и зеленчуци, замърсени с остатъци от пестициди, намалява вероятността от забременяване при жените, страдащи от безплодие, сочат данните от наскоро проведено проучване.
“Изследванията показват, че яденето на храни, замърсени с пестициди в първата третина на бременността намалява вероятността да се износи и роди здраво дете. Това определено е проблем, защото стандартите, определени от Агенцията за закрила на околната среда на САЩ за нивото на пестициди в плодовете и зеленчуците са твърде либерални. “, пишат авторите на изследването от Харвардското училище за обществено здраве в « JAMA Internal Medicine ».
При проучването “Околна среда и репродуктивно здраве» 325 жени са били помолени да попълнят формуляр и да опише начина си на хранене в подробности, включително като посочват откъде да закупили продуктите. Целта на изследването е да помогне на безплодните жени да анализират качеството и чистотата на храните, които ядат. Оказа се, че използването на големи количества плодове и зеленчуци, замърсени с пестициди (например ягоди и суров спанак) намалява шансовете за забременяване и раждане на дете, дори и след лечение на стерилитет.
“Консумацията на плодове и зеленчуци, които са склонни да натрупват пестициди влияе негативно на шансовете за лечение на стерилитет. Тъй като това е първото проучване, проведено при хора, възнамеряваме да го продължим “, заключават харвардските лекари.
Замърсените с пестициди плодове и зеленчуци затрудняват лечението на безплодието

Автор:
Кирил Александров
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.