Зам.-министър Бурджев връчи първите договори за преработка на рибни продукти на стойност над 10 млн. лв.

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Той подчерта, че реализацията на проектите ще допринесе за внедряването на иновативни технологии, подобряване на стандартите за качеството и енергийната ефективност на дружествата

Зам.-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев, в качеството си на ръководител на Управляващия орган на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027, връчи  първите подписани договори по процедурата „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. Той проведе срещи с първите бенефициенти от общо осем по процедурата, чиито договори са на стойност над 10 млн. лв.

По време на срещите си зам.-министърът заяви, че ПМДРА има ключова роля за устойчивото развитие на рибарския сектор у нас, както и за повишаване на добавената му стойност за икономиката.

„Процедурата за преработка дава възможност за подобряване на производствените процеси, повишаване на ефективността и конкурентоспособността на предприятията. Целта е изграждането на нови и модернизация на съществуващи предприятия, като по този начин ще се допринесе и за продоволствената сигурност в Европейския съюз“, обясни заместник-министър Бурджев.

Той подчерта, че реализацията на проектите ще допринесе за внедряването на иновативни технологии, подобряване на стандартите за качеството и енергийната ефективност на дружествата. „Искаме да създадем условия за дългосрочен растеж и развитие на рибарския сектор, като гарантираме по-ефективно използване на ресурсите и приложим по-съвременни практики“, допълни заместник-министърът.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира чрез Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, с максимален интензитет на подпомагането в размер на 50 % от стойността на допустимите разходи по проектите.

Изпълнението на проектните предложения ще продължи от 12 до 24 месеца, в зависимост от характера на инвестициите.

Одобрените проектни предложения са насочени към внедряване на иновативни технологични линии, автоматизирано оборудване и процеси за повишаване на енергийната ефективност. Сред основните им приоритети са и диверсификация на предлаганите продукти чрез разработване на нови рибни изделия, както и увеличаване на преработката на български суровини. Подобряването на технологичните процеси в предприятията ще спомогне за намаляване на производствените разходи, оптимизиране използването на суровини и разширяване на пазарния им дял.

Реализацията на проектите ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българската рибопреработвателна индустрия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама