Залагаме компост и правим смесите за разсада през ноември

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Ноември е месецът, когато вече трябва да са прибрани всички късни зеленчуци – зеле, праз, моркови, целина, ряпа. Изключение прави само брюкселското зеле. Късните зеленчуци са студоустойчиви, но при рязко падане на температурите ще влошават качествата си. Ако почвата е замръзнала, почакайте да се размрази и тогава ги прибирайте, но ги използвайте с предимство, тъй като не са трайни.

Добре е да покриете засадените лехи, ако стане много студено. Магданозът се защитава с парникова рамка, върху нея може да поставите рогозка или суха шума. Така и през зимата ще берете прясна подправка. Пазете лехите с лук и чесън от вода, която се задържа в почвата. Младите растения загиват бързо поради недостиг на кислород.

Ако засетият спанак през септември има вече 9-10 листа, може да го приберете за зелена консумация през студените дни. Салатите, засадени през октомври, също е добре да се защитят от студа. За покритие използвайте клонки или сухи съчки. При силен студ покрийте и ровниците с още пръст и слама.

Освободените площи в градината подгответе за пролетните култури – наторете и обработете. Есента е време за залагане на компост. Растителните отпадъци от зеленчуците, трева, оборски тор, както и отпадъци от домакинството се натрупват на купчини. За да се осигури необходимият кислород за разлагане на отпадъците, е нужно купът да не се притъпква и уплътнява. Не поставяйте заразени листа от болести, коренища (троскот и др.), както и плевели със зрели семена. Добре е да се подготви почвената смеска, която ще ви трябва за отглеждане на разсадите. Смесете равни части почва и прегорял оборски тор. Добра е чимовката от ливади или необработваеми земи. Ако използвате почва от зеленчуковата градина, трябва да я обеззаразите.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА