Залагаме компост и правим смесите за разсада през ноември

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Ноември е месецът, когато вече трябва да са прибрани всички късни зеленчуци – зеле, праз, моркови, целина, ряпа. Изключение прави само брюкселското зеле. Късните зеленчуци са студоустойчиви, но при рязко падане на температурите ще влошават качествата си. Ако почвата е замръзнала, почакайте да се размрази и тогава ги прибирайте, но ги използвайте с предимство, тъй като не са трайни.

Добре е да покриете засадените лехи, ако стане много студено. Магданозът се защитава с парникова рамка, върху нея може да поставите рогозка или суха шума. Така и през зимата ще берете прясна подправка. Пазете лехите с лук и чесън от вода, която се задържа в почвата. Младите растения загиват бързо поради недостиг на кислород.

Ако засетият спанак през септември има вече 9-10 листа, може да го приберете за зелена консумация през студените дни. Салатите, засадени през октомври, също е добре да се защитят от студа. За покритие използвайте клонки или сухи съчки. При силен студ покрийте и ровниците с още пръст и слама.

Освободените площи в градината подгответе за пролетните култури – наторете и обработете. Есента е време за залагане на компост. Растителните отпадъци от зеленчуците, трева, оборски тор, както и отпадъци от домакинството се натрупват на купчини. За да се осигури необходимият кислород за разлагане на отпадъците, е нужно купът да не се притъпква и уплътнява. Не поставяйте заразени листа от болести, коренища (троскот и др.), както и плевели със зрели семена. Добре е да се подготви почвената смеска, която ще ви трябва за отглеждане на разсадите. Смесете равни части почва и прегорял оборски тор. Добра е чимовката от ливади или необработваеми земи. Ако използвате почва от зеленчуковата градина, трябва да я обеззаразите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама