Закуските с орехи са двигател на световния пазар за ядката

Лилия Александрова
Лилия Александрова
6 Минути

Закуските с орехи са двигател на световния пазар за ядката. Количествата белен орех в оборот на глобалния пазар се оценяват на 2,5 млн. т на стойност $17,1 млрд. Цифрата отразява общите приходи на производителите и вносителите, с изключение на логистичните разходи, разходите за маркетинг и маржовете на търговците, които се включват в крайната потребителска цена. Това показва анализ на IndexBox. На фона на пандемията от COVID-19 и предвид осезаемото нарастване на добива на орехи, влагането на орехи в закуски се очертава като нов двигател за растежа на световния пазар на орехи. За да преодолеят спада в продажбите в ХоРеКа, производителите започнаха да предлагат леки закуски с екзотични вкусове, продукти богати на протеини, по-здравословни и питателни закуски. Използват се различни комбинации от съставки, които съчетават традиционните ядки, семена и плодове с нови добавки като сушени тропически плодове, канела, ванилия, билки, чесън и много други, за да се създадат уникални комбинации от вкусови и хранителни стойности.

Намалява производството в ЕС

През цялата 2020 г. се наблюдава увеличение на световното производство на орехи, което нараства значително в почти всички големи страни производители. Обемът на производството в САЩ и Чили се е увеличил с близо 20% през последната година, докато в Китай ръстът беше по-скромен и достигна само около 2%. Производството на орехи в ЕС пък намалява с около 4,5%. Като цяло структурата на най-големите страни производители на орехи в света не се очаква да претърпи значителни промени. Очаква се Китай и САЩ да продължат да водят по производство в средносрочен план.

Очаква се пазарът да продължи да се разраства постепенно през предстоящото десетилетие със средногодишен ръст от 0,9% до 2030 г., което се очаква да доведе до производство от 2.7 млн. тона към края на периода. Пазарният потенциал, според анализаторите, може да се осъществи чрез разширяване на гамата закуски на основата на ядки, позиционирани като „здравословни“ продукти. Нарастващото търсене на здравословна храна е тенденция, която е очевидна в различни части на света. Ползите от орехите са признати по целия свят: те се влагат в здравословни закуски и като основна съставна в много храни и напитки, като торти, бисквити, смесени ядки, закуски с вкус на орех и храни и др.

Турция се очертава като най-бързо разрастващият се вносител на белен орех

Вносът на орехи в световен мащаб през 2019 г. достигна 249 000 тона и отбеляза ръст от 3,8% в сравнение с 2018 г. Общият обем на вноса се е увеличил със среден годишен темп от 5,8% през периода от 2012 до 2019 г. Глобалният внос е достигнал своя връх през 2019 г. и се очаква да запази растежа си в близко бъдеще. В стойностно изражение вносът на орехи се очаква да възлезе на $1,5 млрд. през 2019 г.

Основните вносители на орехи са Германия (43 000 тона на базата на черупки), следвана от Япония (17 000 тона), Испания (17 000 тона), Южна Корея (13 хиляди тона) ), Франция (12 000 тона), Канада (12 000 тона) и орехови насаждения, Agrozona.bgХоландия (11 000 тона), като заедно създават 50% от общия внос. Зад тези лидери се нареждат Обединеното кралство (10 000 тона), Италия (8,9 хиляди тона), Турция (6 хиляди тона), Израел (5,8 хиляди тона), Австрия (5,2 хиляди тона) и Обединените арабски емирства (4,7 хиляди тона).

В периода от 2012 г. до 2019 г. средногодишните темпове на растеж по отношение на вноса на орехи в Германия са били +14,2%. В същото време положителни темпове на растеж показаха Турция (+ 17,7%), Обединените арабски емирства (+ 16,6%), Холандия (+ 12,7%), Италия (+ 11,4%), Австрия (+ 9,1%), Испания (+ 9,1%) , Израел (+ 9,1%), Великобритания (+ 8,0%), Франция (+ 6,3%), Япония (+ 4,9%), Канада (+ 4,8%) и Южна Корея (+ 2,3%). Турция се очертава като най-бързо развиващия се вносител в света, с ръст на вноса от +17,7% за периода 2012-2019 г.

С внос на стойност $261 млн. Германия представлява най-големият пазар за вносни орехи в света, съставляващ 17% от световния внос. Втората позиция в класацията е заета от Испания с внос на стойност $117 млн. и със 7,6% дял от световния внос. Следва я Япония със 7.3% дял. В Германия вносът на орехи бележи средногодишен темп на ръст от + 6.7% за периода 2012-2019 г. Останалите страни-големи вносителки отбелязват следните средногодишни темпове на растеж на вноса: Испания (+ 3,2% годишно) и Япония (+ 1,0% годишно).

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама