За по-дълъг живот правилната комбинация „5 на ден“ е 2 порции плодове и 3 зеленчуци

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Изследвания, представляващи близо 2 милиона възрастни по целия свят, показват, че яденето на около пет дневни порции плодове и зеленчуци, в които 2 са плодове и 3 са зеленчуци, е вероятно оптималното количество за по-дълъг живот, според ново изследване, публикувано днес от Американската асоциация за сърдечни изследвания.

Диетите, богати на плодове и зеленчуци, помагат за намаляване на риска от множество хронични здравословни състояния, които са водещи причини за смърт, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. И все пак само около един на всеки 10 възрастни яде достатъчно плодове или зеленчуци, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Водещият автор на изследването Донг Д. Уанг, доктор по медицина, епидемиолог, диетолог и член на медицинския факултет в Медицинското училище в Харвард и болницата Brigham and Women в Бостън и колегите му са анализирали данни от здравното проучване на медицинските сестри и последващото проучване на здравните специалисти, две проучвания, включващи над 100 000 възрастни, които са били проследявани до 30 години. И двете групи от данни включват подробна диетична информация, многократно събирана на всеки две до четири години. За този анализ изследователите също така събраха данни за приемането и смъртта на плодове и зеленчуци от 26 проучвания, които включват около 1,9 милиона участници от 29 страни и територии в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Анализът на всички изследвания, съставен от повече от 2 милиона участници, разкри:

  • Приемът на около пет порции плодове и зеленчуци дневно е свързан с най-ниския риск от смърт. Яденето на повече от пет порции не носи допълнителна полза. Яденето на около две порции плодове дневно и три порции зеленчуци дневно е свързано с най-голямо дълголетие.
  • В сравнение с тези, които консумират две порции плодове и зеленчуци на ден, участниците, които консумират пет порции плодове и зеленчуци на ден, имат 13% по-нисък риск от смърт от всички причини; 12% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт; 10% по-нисък риск от смърт от рак; и 35% по-нисък риск от смърт от респираторно заболяване, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
  • Не всички храни, които човек би могъл да счита за плодове и зеленчуци, предлагат еднакви ползи. Например: нишестените зеленчуци, като грах и царевица, плодови сокове и картофи не са свързани с намален риск от смърт от всички причини или специфични хронични заболявания.
    От друга страна, зелените листни зеленчуци, включително спанак, маруля и зеле, както и плодове и зеленчуци, богати на бета каротин и витамин С, като цитрусови плодове, плодове и моркови, показват предимства.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама