За първи път: От 2023 г. и новите овощни градини ще получават обвързана подкрепа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В Стратегическия план се въвежда нова интервенция по настояване на браншовите организации

От 2023 г. и новите овощни градини ще получават обвързана подкрепа, става ясно от отговор на въпрос на народните представители Десислава Танева и Мария Белова към министъра на земеделието Явор Гечев. “В хода на работа по дефинирането на интервенциите по Стратегическия план по ОСП, валиден от 2023 г., са взети предвид исканията на браншовите организации да бъде създадена изцяло нова интервенция, по която да бъдат подпомагани с обвързана подкрепа младите, все още невстъпили в плододаване овощни градини, тъй като от тези площи земеделските стопани не могат да реализират добиви, като в същото време разходите за тях са значими.”, коментира Явор Гечев.

При определяне на потенциалните площи по интервенцията са използвани данни от ежегодните бюлетини, издавани от отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието – „Производство на плодове в България“ и „Производство на грозде и вино“ за културата десертно грозде. До момента площите, заети с невстъпили в плододаване овощни култури, не бяха допустими и по двете схеми за обвързана подкрепа за плодове, тъй като то заявените площи следваше да бъде реализирана продукция. Според наличните данни през последните две години най-много нови градини са заети със сливи и джанки, съответно близо 2000 ха през 2020 г и малко над 1700 – 2021 г.

Според министъра на земеделието следва да се има предвид, че това са площи за цялата страна, като не всички са кандидати за подпомагане по схемите за директни плащания, както и че в статистиката културите джанки и сливи се отчитат в една графа. По линия на обвързаното с производството подпомагане допустими за финансиране са само сините сливи. По думите му се предвижда пък за културата десертно грозде да бъде приложена и сортова листа, за да бъде избегната възможността да се заявяват винени сортове лозя по интервенцията. Общият размер на площите по повечето култури не предполага такова делене и прилагане на модулация, още повече, че никой от културите не реализира приходи в младенческия период на насажденията.

По линия на директните плащания с прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието производителите на плодове с площи, които все още не плододават, биха могли да разчитат на подпомагане, както по основните интервенции, базирани на площ – Основно подпомагане на доходите за устойчивост, допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост, Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани, различни еко схеми, доколкото са приложими за този вид производство, така и по специфичната целенасочена подкрепа, обвързана с производството, което представлява значително кумулиране на подкрепа, казва в своя отговор служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА