За да защити пчелите: ЕК приема нови ограничения за остатъците от два пестицида

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути
Европейската комисията прие нови правила, които, след като бъдат приложими, ще намалят максималните нива на остатъци (МДГОВ) на два пестицида в храните, предаде ag-press.
Оценките на Европейския орган за безопасност на храните ( EFSA ) показват, че двата химикала, принадлежащи към групата на неоникотиноидните пестициди, клотианидин и тиаметоксам , представляват висок риск за пчелите и допринасят за глобалния спад на опрашителите.

Новите правила ще се прилагат за всички продукти, произведени в ЕС, но също и за вносни храни и фуражи

Поради тази причина употребата им на открито вече беше забранена в ЕС през 2018 г. Новите правила ще намалят съществуващите МДГОВ за тези вещества до най-ниското ниво, което може да бъде измерено с най-новите технологии. Те ще се прилагат за всички продукти, произведени в ЕС, но също и за вносни храни и фуражи.

„Когато става дума за употребата и риска от пестициди, ние винаги сме били ясни относно нашия ангажимент да защитаваме здравето на нашите граждани и околната среда. Днешните действия, които също засягат вносните храни, се основават на нашето решение от 2018 г. да забраним употребата на открито за тези два неоникотиноида в рамките на ЕС, тъй като за първи път максималните нива на остатъци от пестициди ще бъдат намалени, за да се справим с намаляването на опрашителите и да защитим околната среда. Ние оставаме непоколебими в нашия ангажимент в амбициите на стратегията „От фермата до вилицата“ за преминаване към устойчиви хранителни системи и защита на опрашителите“, заяви Стела Кириакидес комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Регламентът прилага на практика целите на Комисията, обявени в Зелената сделка и стратегията „От фермата до вилицата “, за вземане под внимание на екологичните аспекти при оценката на исканията за допустими отклонения при внос на пестицидни вещества, които вече не са одобрени в ЕС, като същевременно се спазват стандартите и задълженията на СТО.

Мерките ще се прилагат за вносни продукти от 2026 г. Това ще даде време на трети страни да се съобразят с новите правила.

Повече информация за неоникотиноидите можете да намерите тук .

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements