Явор Гечев: България има 1 млн. тона зърно повече по складовете спрямо година по-рано

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Очакваме съвсем скоро ЕК да обяви мерки на солидарност за кризисната ситуация, обяви министърът през земеделски стопани по време на Националната среща на земеделските производители в България

В момента у нас имаме малко над 1 млн. тона повече зърно, отколкото миналата година по същото време, което създава аномалии на пазара, коментира по време на откриването на Деветата Национална среща на земеделските производители в България министърът на земеделието Явор Гечев. Според анализи у нас и в ЕС се очаква по-интензивно раздвижване на пазара, защото текущите количества в големите страни потребителки са посвършили и би трябвало да следва по-интензивна търговия, допълни още той.

Според него в момента в ЕК се обсъждат пакет от мерки за усъвършенстване на т.нар. Коридори на солидарността, за да не остава голяма част от зърното в страните, най-близки до конфликта в Украйна.

В момента по инициатива на Полша тази тема отново е на дневен ред, след като преди 3 месеца ЕК отказа на България отваряне на кризисния резерв, за да бъдат подпомогнати българските стопани заради пренасищането на пазара у нас с украинско зърно.

„От Полша, Румъния, Унгария, България и Чехия се настоява за усъвършенстване на коридорите, допълнителни гаранции, че коридорите ще излизат от нашите страни, а не само ще се спират вътре в тях, отваряне на кризисния резерв по отношение на допълнителни средства и допълнителни средства както за кризисно съхраняване и евентуално нови коридори, включително с жп транспорт, за да излизат тези коридори от страните, в които се получава свръхнасищане на пазара от особено зърнени култури“.

Според данните на министъра половината от влезлия в България слънчоглед от Украйна е останал у нас, но в същото време той бе категоричен, че държавата не може да се намеси на зърнения пазар.

„Единственото, с което може евентуално да допринесем, е с допълнителни мерки, но не и с регулация на зърнения пазар“, каза още той. Според думите му друг голям проблем е, че страната ни имаме ембарго по отношение на Русия за горива и торове, а руските производители се ползват с много ниски цени на енергоносители и торове и са сериозна конкуренция за европейския пазар.

Според него всяка намеса от страна на държавата ще дебалансира пазара и ще се върне с неблагоприятни последици.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА