WWF: Над една четвърт от дърводобива у нас незаконен

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

По оценки на специалисти нелегалната сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно

Над една четвърт от дърводобива у нас е незаконен, алармира нов доклад на природозащитната организация Световен фонд за природата (WWF). Това е трайна тенденция, която ощетява държавния бюджет с милиони левове всяка година и заплашва да лиши цели райони от чист въздух и питейна вода.

Количеството на незаконно добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо, сочат данните от доклада. Освен че между една трета и една четвърт от дървесината е незаконно добита, се оказва, че половината от привидно законния дърводобив е извършван при нарушения на законите за горите, околната среда, биологичното разнообразие и защитените територии. По оценки на специалисти нелегалната сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно.

Документът отчита и най-широко разпространените схеми за незаконен добив и продажба на дървесина. Сред тях са добив на немаркирани дървета в насаждения, предвидени за сеч, манипулации при изчисляване на обема на дървата за огрев и скриване на незаконно добита дървесина при експедицията й.

Една от предпоставките за злоупотреби в горите е недостатъчният брой служители, ангажирани с тяхната охрана, смятат специалистите.

В момента с тази задача се занимават малко над 3000 души в цяла България. И броят им постепенно намалява. Продължава да спада и делът на средствата, които държавният бюджет отделя за управлението на горите.

Друга сериозна предпоставка за незаконен дърводобив е свързана с нивото на хронична бедност у нас. Цената на дървата за огрев се увеличава и това оказва допълнителен натиск за ползване на незаконно добита дървесина.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements