Всяка година у нас се унищожават около 50 000 дка лозови насаждения

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Справедливи субсидии за лозарите могат да извадят България на винената карта на Европа

„Гроздето е оскъдно тази година и трябваше да го приберем бързо, за да се запази и да има качествени напитки, въпреки малките количества “, споделят земеделците от сектора.

„Ние – българските производители на грозде и вино, сме третирани не като работещи в страна-член на ЕС и не сме равнопоставени с другите производители в Европа“, казват от Българската лозаро-винарска камара.

Освен това у нас няма обективен и публичен критерий при разпределянето на помощите за лозарския сектор. „Лишени сме и от участие в европейските програми за инвестиции в нови техники и технологии“ – разкрива част от проблемите Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари.

„От дълги години секторът страда от липсата на адекватен план и стратегия за развитие”, обяснява той в интервю за БНР-Пловдив. “С всяка година у нас се унищожават около 50 000 дка лозови насаждения, това са над 350 хил. дка, създадени и след това унищожени лозови насаждения само през последните 10 години”, споделя Калнев.

Изкупуването на лозарска продукция, произведена в България

“В моето стопанство се грижа по най-добрия начин за лозята, използвам препарати, торове, техника, закупени от европейски страни и въпреки това нашата продукция е неконкурентна на пазара, защото в България влизат грозде и винени продукти от Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, най-много от трети страни, които обаче никой не контролира и не се знае къде отиват те. Затова искаме да е приоритет на държавата изкупуването на лозарската продукция, произведена в България. Сега е практика да се произвежда българско вино, но от внесено грозде от чужбина“, допълва той.

Самият Марин Калнев  също обмисля да изкорени лозята, те са 150 дка, които отглежда от 8 години край Пловдив. Въпросът му е – как, при положение, че използват една и съща техника и препарати, се оказва, че гроздето внос отвън, е на по-ниска цена от българското? „Значи има скрито подпомагане в другите страни“ – смята той.

Гроздопроизводителите в България са обречени на фалит”

Йордан Чорбаджийски

Същите опасения сподели и Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарска камара. „Гроздопроизводителите в България са обречени на фалит. В момента те отглеждат грозде само, защото това могат да правят, а не за печалбата“ – казва той в интервю за Радио България.

„Искам да направя сравнение с Франция – тази година винопроизводителите във Франция нямаше как да си реализират виното и държавата се намеси като и им даде 200 млн. евро, а това автоматично понижава цената на крайния продукт. Ние не можем да стигнем тяхната цена, защото продажната цена за килограм грозде у нас е около 1,40 лв., а за литър вино отиват 3 кг грозде. Като добавим и разходите за бутилка, етикет, кашон, логистика и т.н.- ето че цената се увеличава. За нас много важен е и човешкият фактор, защото в момента нашите сезонни работници са в чужбина”, споделя Чорбаджийски.

“Аз имам и още един въпрос към държавата – как става така, че Франция ни взима работниците, защото в момента нашите работници са навън, дава по-високи заплати от нас и как накрая тяхното вино е по-евтино от българското? Отговорът на този въпрос е в даването на субсидии при тях и липсата на субсидия за българските производители, както за винените, така и за десертните сортове грозде“, допълва още той.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама