Все още ядем миди и цаца на корем, трябва да пазим барбуна и калкана

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Все още спокойно и без вина за популацията на видовете може да похапване на корем черни миди и цаца. Това ни показват данните от рибния буквар на WWF, използващ цветова схема, спомагаща за избора на устойчива морска храна. Системата е резултат от анализ на методите на риболов или отглеждане на рибата и ефектa им върху естествената среда, като се взема предвид и колко добра е регулацията на улова или производството.

Цветовата схема показва колко устойчиви са морските видове на експлоатация, като всеки от тях е маркиран в един от трите цвята. Зелен – за устойчив вид, чиято консумация се препоръчва, жълт- за видовете, които не трябва да консумираме прекалено често и червен – за тези, които се препоръчва да избягваме, поради значително намалена популация.

Сред маркираните в зелено са любимите на мнозина черни миди, които са почти задължителна част от дневното меню по време на почивка край морето. Черната морска мида се среща в цял свят. Черупката й  е гладка, синьо-виолетова, черна или кафява на цвят. Живее в приливните зони, като се прикрепя за скалите и растат до 18 сm.  Отглеждането й има малки последствия върху околната среда и регулацията е предимно успешна.

На второ и трето място се нареждат видовете цаца и хамсия. От WWF съветват “Хапвайте цаца, но проверявайте произхода й, поради липса на данни за популациите й в Черно море!” 

Хамсията в Черно и Средиземно море също е обект на свръхулов. Липсват регулации и план за управление на запасите. Въпреки това, ако купуваме MSC сертифицирана хамсия/аншоа, можем да бъдем спокойни, че видът не е обект на свръхулов и да се насладим на порция риба с картофи.

Застрашени видове, чиято консумация се препоръчва да бъде сведена до минимум

забрана, ИАРА, Agrozona.bg

Два от видовете, за които WWF алармира, че са подложени на бракониерство и свръхулов са барбунът и калканът.

За съжаление обаче, в Черно и Средиземно море, барбунът е подложен на свръх улов, а използваните методи се заплашват и застрашени и защитени видове. Регулацията на риболова не е достатъчно ефективна. Това е причината специалистите да съветват употребата на вида да бъде сведена до минимум.

Подобни са заплахите и за популацията на калкана – бракониерство и свръхулов. Заради високата цена на тази риба, често незаконно биват улавяни и полово незрели индивиди. Крайбрежните райони, където живее, са замърсявани и това се отразява на популациите. Жизненият цикъл на калкана го прави особено уязвим към свръхулов. Освен това, няма достатъчно информация за състоянието на запасите. Наличните данни показват, че риболовната индустрия застрашава значително популациите. Дънният трал сериозно уврежда екосистемите. За да не бъдат поощрявани тези порочни практики се препоръчва избягването на калкана.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама