Времето вече се затопли и вече не трябва да се чака за резитба на асмите. Използват се два основни начина – с чепове на две очи или на две очи и плодна пръчка. При много родовитите сортове резитбата е с чепове, а при другите – смесена. Чеповете трябва да са само с по две видими очи. Ако са много чеповете силно ще се сгъстят леторастите, ще има реси вместо грозде. Върху всяко рамо трябва да се оставят 1-2 чепа. Когато резитбата е смесена – чеп с две очи и плодна пръчка с 10-12 очи или стрелка с 6-8 очи, винаги до плодната пръчка, съответно стрелката, оставяйте и чеп. По този начин на следващата година, след отрязването на старата плодна пръчка от двете страни на стария чеп ще се формира ново плодно звено от чеп и пръчка. На всяко рамо не трябва да се оставя плодна пръчка, за да не се претоварва лозата с грозде. Рамената върху кордоните да са на разстояние 20-25 см. Това се постига при формиране и удължаване на кордона с къса пръчка с 6-8 очи. Когато кордонът е силно оголен и по него има само тук-там рамена, той се подменя. Ако върху някое от рамената на кордона има само една пръчка, тя трябва да се изреже на чеп с 2 очи. В никакъв случай да не се оставя като плодна пръчка.
Време е ножицата да щрака по асмата

Автор:
Паулина Йоргова
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година.
Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.