Вкусовете на Святата нощ по света

Лилия Александрова
Лилия Александрова
7 Минути

Традициите в приготвянето и поднасянето на храни са важна част от празничната Бъдни вечер и Коледа в различни части на света. Обичаите на трапезата при различните народи или дори в семейството са пъстри на този празник и имат свои специфики, но разнообразието винаги буди любопитство и предразполага към сплотяваща атмосфера.

Морски дарове от Южна Италия

Традиционната коледна маса в Италия е различна според региона. В по-голямата част от страната се приготвя сладкия хляб панетоне, в който се слагат стафиди, захаросани портокалови корички и различни видове сушени плодове. В днешни дни има няколко легенди за произхода на този сладкиш. Най-разпространената сред тях гласи, че панетоне идва от „pane di Tony“ или „хлябът на Тони“.

Интересен обичай в Южна Италия е Пирът на седемте риби. Тъй като седем е число изпълнено с голяма символика в християнството, домакините приготвят седем ястия с морски дарове. Сред тях са треска с морска сол, наречена бакала, печена треска, пържени калмари и скариди, лингвин с миди или раци в сос, салата с октопод и коктейл от скариди.

Шведите обичат мариновани храни

Шведите, както и всички останали скандинавски народи, обичат на трапезата да има разнообразие от предястия за мазане на хлебче, като например маринована херинга, пушена сьомга, пастет от черен дроб, сирена и кисели краставички. С такова голямо разнообразие от храни шведите сякаш искат да си наваксат за лишенията по време коледните пости.

Вечеря при първата звезда на небосклона в Полша

Поляците не похапват месо на Бъдни вечер, нито през деня преди празника. Трапезата се нарича Виглия, а началото на похапването се дава, когато на небосклона се появи първата звезда. Преди да започне същинската част от вечерята, членовете на семейството разчупват курабийки с късмети и да си разменят пожелания за здраве и благополучие. Традицията повелява на масата да има 12 ястия, символизиращи 12-те апостоли. Сред тях са червен борш с дребни кнедли, гъбена чорба, шаран, херинга, пироги, задушено кисело зеле, сарми, пшеничен плодов пудинг, който наричат кутия, джинджифилово хлебче, питка с маково семе и сушени плодове.

Кекс с аромат на орехи във Франция

Трапезата на Бъдни вечер във Франция е особено богата. В нея присъстват деликатеси като стриди и гъши дроб. Основното ястие е месно, например капон, който представлява петел, кастриран преди да достигне сексуална зрялост, както и пуйка, токачка или фазан, обикновено печени и пълнени с кестени. Кулминацията на вечерята е кекс на руло с аромат на орехи, богато декорирано с малини и други горски дарове така, че да прилича на намерено в гората парче дърво.

Коледна пуйка обичат германците

Германците обичат печена коледна пуйка и по традиция я хапват в гарнитура с други типични за страната култури като червено зеле и картофи. Съществуват две теории за възникването на традицията с коледната пуйка. Според някои източници тя идва от Великобритания, а според други, векове назад германците са хапвали пуйка след коледните пости. За десерт на Бъдни вечер се приготвят ароматни сладки с джинджифил.

В Англия сервират плодов пай

Обичаят на Бъдни вечер и Коледа във Великобритания е да се сервира плодов пай. Това е традиция, която води началото си от 13 век, когато рицарите се върнали от кръстоносните походи в Близкия Изток и донесли подправки като индйско орехче, карамфил и канела, които се слагали в накълцани плодове, известни като „кайма“, която се използва в приготвянето на пайове. Тази вкусотия обаче била забранена от пуританите, които я обявили за „несвята“. По-късно се появила рецептата за Коледен пудинг със стафиди, ядки и череши или вишни. Днес и двата пудинга са любими на англичаните.

Коледа е специална в Гърция

Бъдни вечер и Коледа са сред най-големите празници в Гърция. Много хора спазват постите, което прави вечерята на Рождество Христово още по-чакана и специална за тях. Сред традиционните храни на празника са авголемоно, което представлява пилешка супа с ориз, белтък и лимон. Тя се хапва първо, а след това идват свинското месо, наденичките и Кристофсомо – хлябът на Христос. За десерт се сервират баклава и меломакарона – сладки с канела, карамфил и портокалови корички, напоени със сироп и поръсени с натрошени ядки.

Деня на щедростта в Чехия

Чехите имат и друга дума за Бъдни вечер: Денят на щедростта. Важно ястие на трапезата е рибената супа, а за основно се сервира пържен шаран с картофена салата. Десертът е Ваночка – разкошен козуначен хляб поръсен с филирани бадеми. Хората говорят, че ако постите в деня преди Коледа, ще видите златно прасенце в небето, което носи много добър късмет.

Дания: Късметче скрито в пудинга

В Дания не правят трапезата на Бъдни вечер по-различна от една богата, традиционна датска вечеря. Типични ястия са свинско печено с варени картофи, червено зеле и сос. Черешката на тортата е десертът – оризов пудинг. Класическият вариант е ориз с бита сметана, ванилия, бадеми и горещ черешов сос. Домакините слагат в голяма десертна купа само един обелен бадем, който носи подарък на онзи, в чиято купичка попадне.

Бъдни вечер е семеен празник в Испания

Семейните ценности са на особена почит в Испания особено на Бъдни вечер. Трапезата се изпълва с рецепти предавани по семейна линия. Започва се с малки порции тапас, преминава се към супа, която обикновено е от морски дарове, а основното ястие е риба или агнешко месо. Десертът има различни вариации, но традицията повелява да се хапва турон, който наподобява на халва от мед, захар, белтък и бадеми.

Агнешка главичка в Норвегия

Вероятно ще останете изненадани, ако попаднете на традиционна норвежка Бъдни вечер с цяла варена агнешка главичка, която местните наричат смалахове. Друго традиционно ястие са мазните свински ребърца, които се смятат за истинска суперхрана, защото дават много енергия. Само на Коледа и още веднъж-два пъти в годината норвежците похапват сушена треска, приготвена в марината и сварена или печена в масло, сол и черен пипер. Сервират също пъстърва или риба чар, осолена или ферментирала три месеца по-рано.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама