Вкусовете на Святата нощ по света

Лилия Александрова
Лилия Александрова
7 Минути

Традициите в приготвянето и поднасянето на храни са важна част от празничната Бъдни вечер и Коледа в различни части на света. Обичаите на трапезата при различните народи или дори в семейството са пъстри на този празник и имат свои специфики, но разнообразието винаги буди любопитство и предразполага към сплотяваща атмосфера.

Морски дарове от Южна Италия

Традиционната коледна маса в Италия е различна според региона. В по-голямата част от страната се приготвя сладкия хляб панетоне, в който се слагат стафиди, захаросани портокалови корички и различни видове сушени плодове. В днешни дни има няколко легенди за произхода на този сладкиш. Най-разпространената сред тях гласи, че панетоне идва от „pane di Tony“ или „хлябът на Тони“.

Интересен обичай в Южна Италия е Пирът на седемте риби. Тъй като седем е число изпълнено с голяма символика в християнството, домакините приготвят седем ястия с морски дарове. Сред тях са треска с морска сол, наречена бакала, печена треска, пържени калмари и скариди, лингвин с миди или раци в сос, салата с октопод и коктейл от скариди.

Шведите обичат мариновани храни

Шведите, както и всички останали скандинавски народи, обичат на трапезата да има разнообразие от предястия за мазане на хлебче, като например маринована херинга, пушена сьомга, пастет от черен дроб, сирена и кисели краставички. С такова голямо разнообразие от храни шведите сякаш искат да си наваксат за лишенията по време коледните пости.

Вечеря при първата звезда на небосклона в Полша

Поляците не похапват месо на Бъдни вечер, нито през деня преди празника. Трапезата се нарича Виглия, а началото на похапването се дава, когато на небосклона се появи първата звезда. Преди да започне същинската част от вечерята, членовете на семейството разчупват курабийки с късмети и да си разменят пожелания за здраве и благополучие. Традицията повелява на масата да има 12 ястия, символизиращи 12-те апостоли. Сред тях са червен борш с дребни кнедли, гъбена чорба, шаран, херинга, пироги, задушено кисело зеле, сарми, пшеничен плодов пудинг, който наричат кутия, джинджифилово хлебче, питка с маково семе и сушени плодове.

Кекс с аромат на орехи във Франция

Трапезата на Бъдни вечер във Франция е особено богата. В нея присъстват деликатеси като стриди и гъши дроб. Основното ястие е месно, например капон, който представлява петел, кастриран преди да достигне сексуална зрялост, както и пуйка, токачка или фазан, обикновено печени и пълнени с кестени. Кулминацията на вечерята е кекс на руло с аромат на орехи, богато декорирано с малини и други горски дарове така, че да прилича на намерено в гората парче дърво.

Коледна пуйка обичат германците

Германците обичат печена коледна пуйка и по традиция я хапват в гарнитура с други типични за страната култури като червено зеле и картофи. Съществуват две теории за възникването на традицията с коледната пуйка. Според някои източници тя идва от Великобритания, а според други, векове назад германците са хапвали пуйка след коледните пости. За десерт на Бъдни вечер се приготвят ароматни сладки с джинджифил.

В Англия сервират плодов пай

Обичаят на Бъдни вечер и Коледа във Великобритания е да се сервира плодов пай. Това е традиция, която води началото си от 13 век, когато рицарите се върнали от кръстоносните походи в Близкия Изток и донесли подправки като индйско орехче, карамфил и канела, които се слагали в накълцани плодове, известни като „кайма“, която се използва в приготвянето на пайове. Тази вкусотия обаче била забранена от пуританите, които я обявили за „несвята“. По-късно се появила рецептата за Коледен пудинг със стафиди, ядки и череши или вишни. Днес и двата пудинга са любими на англичаните.

Коледа е специална в Гърция

Бъдни вечер и Коледа са сред най-големите празници в Гърция. Много хора спазват постите, което прави вечерята на Рождество Христово още по-чакана и специална за тях. Сред традиционните храни на празника са авголемоно, което представлява пилешка супа с ориз, белтък и лимон. Тя се хапва първо, а след това идват свинското месо, наденичките и Кристофсомо – хлябът на Христос. За десерт се сервират баклава и меломакарона – сладки с канела, карамфил и портокалови корички, напоени със сироп и поръсени с натрошени ядки.

Деня на щедростта в Чехия

Чехите имат и друга дума за Бъдни вечер: Денят на щедростта. Важно ястие на трапезата е рибената супа, а за основно се сервира пържен шаран с картофена салата. Десертът е Ваночка – разкошен козуначен хляб поръсен с филирани бадеми. Хората говорят, че ако постите в деня преди Коледа, ще видите златно прасенце в небето, което носи много добър късмет.

Дания: Късметче скрито в пудинга

В Дания не правят трапезата на Бъдни вечер по-различна от една богата, традиционна датска вечеря. Типични ястия са свинско печено с варени картофи, червено зеле и сос. Черешката на тортата е десертът – оризов пудинг. Класическият вариант е ориз с бита сметана, ванилия, бадеми и горещ черешов сос. Домакините слагат в голяма десертна купа само един обелен бадем, който носи подарък на онзи, в чиято купичка попадне.

Бъдни вечер е семеен празник в Испания

Семейните ценности са на особена почит в Испания особено на Бъдни вечер. Трапезата се изпълва с рецепти предавани по семейна линия. Започва се с малки порции тапас, преминава се към супа, която обикновено е от морски дарове, а основното ястие е риба или агнешко месо. Десертът има различни вариации, но традицията повелява да се хапва турон, който наподобява на халва от мед, захар, белтък и бадеми.

Агнешка главичка в Норвегия

Вероятно ще останете изненадани, ако попаднете на традиционна норвежка Бъдни вечер с цяла варена агнешка главичка, която местните наричат смалахове. Друго традиционно ястие са мазните свински ребърца, които се смятат за истинска суперхрана, защото дават много енергия. Само на Коледа и още веднъж-два пъти в годината норвежците похапват сушена треска, приготвена в марината и сварена или печена в масло, сол и черен пипер. Сервират също пъстърва или риба чар, осолена или ферментирала три месеца по-рано.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА