Вижте как и къде да приберете луковиците на пролетните китки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Пролетната градина беше прекрасна, потънала в красиви цветове и аромата на зюмбюли, нарциси, лалета. Много неопитни градинари обаче отсега се питат – догодина ще цъфтят ли отново?

Всичко зависи от хората. Заатова, щом прецъфтят пролетните цветя, е необходимо да се отрежат цветоносите, освен ако не искате да събирате семена. Тогава хранителните вещества ще се насочат към луковиците. Трябва да изчакате да изсъхнат добре листата и тогава вече да извадите луковиците, които ще ви дадат същите цветове през следващата година. Разбира се, ако добре се погрижите за тях. Обикновено си мислите, че извадените луковици вече са в покой, но в действителност в тях продължават да протичат сложни физиологични и биохимични процеси.

Внимателно извадените луковици, без да се нараняват, се почистват от полепналата пръст, корените, старите люспи, видимо болни и наранени части. Поставят се на сянка, за да просъхнат, след което се поставят в затъмнено помещение. При лалетата светлината може да причини т.нар. втебеширяване – физиологично заболяване, при което тъканите на луковицата се разрушават. Повишената пък влажност предизвиква развитие на гъбни болести. По-високата температура в помещението ще доведе до неправилна ориентация на кълновете, след като се засадят луковиците.

 

Какво сочи термометърът

Оптималната температура за съхранение на луковиците на повечето от луковичните растения е 18-21 градуса. Но зависи и от това за какво ще се използват. Луковиците от лале, които ще се засаждат на открито през есента, до септември се съхраняват при 20 градуса, а след това до засаждането им – при 17 градуса. Тези, които ще използвате за форсаж, първите 6 седмици съхранявайте при 20 градуса, след това една седмица при 17 градуса, а останалото време при 9 градуса, или при друга схема, в зависимост от времето, през което искате да цъфтят. Луковиците от нарцис, след като ги просушите и почистите, съхранявайте при температура 20-23 градуса, а тези от зюмбюла – при 18-20 градуса. Не подценявайте тези изисквания. Те са в основата на добрия цъфтеж през следващата година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама