Въпреки ниските цени на зърното украинските фермери не могат да спрат продажбите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Цената от $160 за нова реколта се смята за много добра от стопаните

„Въпреки протестите на европейските фермери за ниската цена на зърното от Украйна, фермерите не могат да продадат реколтата си, тъй като трябва да закупят торове, семена и всички необходими средства за по-нататъшно производство. За да получат оборотен капитал, местните земеделски производители понякога са принудени да продават продукти под себестойността си.“, коментира директорът на Growex Ltd. Богдан Лукиянчук по време на конференцията AgroTransformation 2023 във Варшава.

„Виждаме, че динамиката на продажбите на слънчоглед е спряла през последните два месеца. Фермерите спряха да го продават, защото не искаха да го продават на 350$/т, а искаха цена от 500$/т. И тогава чакахме: през последните три седмици цената на слънчогледа пада ежедневно, тъй като се задържа известно време и сега всички започнаха да продават в големи количества. Тоест, дори земеделецът да има волята в даден момент да каже: „Спри, не продавам“, накрая отгледаната продукция трябва да се продаде, а това ще доведе до още по-голям спад на цените“, коментира още Лукиянчук, съобщава Agroportal.

Според него местните фермери изобщо не могат да продават селскостопанска продукция, тъй като Украйна е важен играч на пазара на храни. Затова единственият правилен начин е да се преговаря и да се търсят решения, които да устройват всички.

Богдан Лукиянчук също отбеляза, че дори днес фермерите прогнозират увеличение на цената на култури като рапица, соя и слънчоглед поради изкривени сеитбообороти.

„Разглеждам модели на растениевъдство в цяла Украйна. Вече знаем колко ще струва през юли пшеницата, която днес е на полето. И цената от $160 е много добра. Мнозина сега отиват на цена от $ 180-200 и се надяват на добра цена. Но мнозина сега имат пшеница, чиято цена е 160 долара, и я продават за 130 долара, защото не могат да не продадат“, обяснява Богдан Лукиянчук.

Той допълва, че в създалата се ситуация е необходимо намаляване на плана за добиви, разходите за торове и препарати за растителна защита. Но 10-30% от фермерите ще го направят. Всички останали ще продължат да произвеждат без промени по навик.

„Важно е да се познава почвата, на която се извършва производството, непрекъснато да се прави нейният агрохимичен анализ, за ​​да се изчисли необходимото количество елементи за приложение. Тоест сега всеки трябва да намери баланс за себе си – колко е готов да инвестира, колко може да получи с тези инвестиции и дали може да оцелее при този икономически модел“, категорична бе Татяна Алавердова, търговски директор на HarvEast. По мнението й днес повече от всякога земеделските производители трябва внимателно да изчисляват всичко.

Ситуацията на пазара, когато фермерите работят на ръба на оцеляването, може да продължи година-две и тогава фермерите просто ще спрат да сеят.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА