Примерът с Фрайбург не е изолиран в Германия. Общинските власти на Мюнхен в Бавария също клонят към тази идея, съобщава германски земеделски портал.

И родителите на децата, и земеделските организации остро протестираха срещу решението на властите във Фрайбург. Родителите бяха възмутени от аргумента за икономии. Съветниците се аргументираха, че приготвянето на ястия с месо за деца от различни култури и религии е голям проблем и на висока цена.
Фермерите на свой ред бяха възмутени от климатичните и хуманитарните аргументи на решението. Съветниците твърдят, че животновъдството е източник на емисии на парникови газове, влошаване на околната среда и страдание на животните и че растителната диета е много по-здравословна за хората.

Федералната асоциация на говедовъдите и свиневъдите (BRS) обвини съветниците, че насърчават вредна идеология, която е в противоречие с науката и логиката. Синдикатите от своя страна написаха, че без животновъдство няма устойчиво земеделие. Без него не могат да съществуват и биофермите с растителна продукция. Те посочиха, че има редица научни изследвания, които доказват, че месото е желателно в диетата на човека. BRS посочи, че дискусиите за живот без месо вече намаляват популацията на добитъка в Европа и „изнасят“ емисии към страни с по-малко устойчиви производствени системи.

Проблемът е, че няма надежда за промяна на решението, тъй като огромното мнозинство в Общинския съвет на Фрайбург е фракцията на Зелените и две леви партии.