Уникална демонстрация с дегустация на вино и хляб се проведе на БУЛПЕК

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Във втория ден от 23-ото издание на БУЛПЕК, се проведе дегустацията – демонстрация на тема „Хляб и вино – истината за една любов“, организирана от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Националната лозаро-винарска камара.

Специалисти в хлебопроизводството и винопроизводството разкриха тайните на правилното съчетаване на различните видове хляб с различни вина. Те представиха за дегустация 4 вида вино (1 бяло, 2 червени, 1 десертно) с 4 вида хляб с различни закваски (3 вида традиционен хляб със закваска, 1 вид сладък хляб със сушени плодове).

Библейската комбинация хляб и вино е актуална и днес. Виното и хлябът  имат обща история още от древна Гърция. Напоеният хляб с вино е била всеобща закуска. Когато гръцките поети се събирали да рецитират поемите си, те  пиели вино и похапвали хляб.

Но кое всъщност е общото и защо  виното и хляба се комбинират толкова добре? Вкусове и аромати от различни видове тесто за хляб могат да бъдат открити в някои видове вина. Любопитно е, че дрождите и естествената ферментация са съставка на виното и на много видове хляб. Традиционно хлябът се използва за прочистване на небцето при дегустация на различни вина.

”Нека тази приказка за неизчерпаемата любов между хляба и виното стигне до нашите, българските потребители, за да бъдат информирани и да имат възможност за избор. Тази приказка показва, че българските хлебопроизводители и винопроизводители имат какво да показват, защото знаят тайните на добрия хляб и доброто вино”, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

„Хлябът дава на човешкия организъм не само въглехидрати, но и белтъци, минерали, всички витамини от групата на В, както и фибри. Когато се премахне от пшениченото зърно обвивката, с нея се премахват 40% от витамините от групата на В, витамин К, фибрите. В същото време калориите на белия и пълнозърнестия хляб са около 260 на 100 г. А виното е натурална алкохолна напитка, в която калориите не са „празни” и е добър антиоксидант”, обясни проф. д-р Донка Байкова.

Хлябът като ястие за всяко време на деня, което дава възможност на любителите на виното да експериментират различни съчетания. Студената зима може да бъде сгрята с чабата с риган и маслини и чаша Каберне.

A сухото бяло вино като Шардоне  се допълва чудесно с ароматен царевичен хляб. Селският хляб с трици комбинирайте с розе или младо плодово червено вино, а черният ръжен хляб с различни семена е най-подходящ за отлежали червени вина. Всички видове хляб със стафиди или плодове и ядки вървят с Ризлинг.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА