Участвайте в проучване за използването на блокчейн технологиите за проследяване на произхода и качеството на стоките

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Българската оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020, провежда анкетно проучване за използването на блокчейн технологии за проследяване на произхода и качеството на произведена продукция (стоки). Това съобщиха от Национална селска мрежа.

Целта на проекта е да се разработи и внедри интегрирана система за управление на работните процеси, позволяваща прозрачност на технологичните производствените процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта (използвани ресурси и обработка на продукта). Приоритетите, който ще се следва при реализация на проекта, е чрез използване на блокчейн технология да се провери как прозрачността в екосистемата на веригите за доставка на продукти/храни води до повишаване на доверието между участниците във веригата на доставка, в т.ч. и до ориентиране на демографски групи, които са готови да заплатят по-висока цена при гарантиран произход и качество на предлаганата храна.

допустими, ДФЗ, Agrozona.bgЧленове на оперативна група „Знание, опит и предприемачество“ са: Виктор Асенов- ЗП, „Опора заден България“ ООД, Аграрен университет – Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Анкетното проучване цели да изследва и анализира нагласите на производители/ земеделски стопани и потребители/ преработватели и граждани на земеделска продукция по отношение използването на блокчейн технологии за проследяване на произход и качество на произведена продукция (стоки). Резултатите от проучването ще бъдат използвани за разработка на Децентрализирана система за проследяване на произход и качество, която ще бъде тествана и внедрена в две оранжерии.

Анкетното проучване ще е активно до 19 февруари, отнема приблизително 5 мин и не изисква попълването на лични данни. Допитването за производители е достъпно ТУК. Допитването за потребители е достъпно ТУК.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements