Участвайте в проучване за използването на блокчейн технологиите за проследяване на произхода и качеството на стоките

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Българската оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020, провежда анкетно проучване за използването на блокчейн технологии за проследяване на произхода и качеството на произведена продукция (стоки). Това съобщиха от Национална селска мрежа.

Целта на проекта е да се разработи и внедри интегрирана система за управление на работните процеси, позволяваща прозрачност на технологичните производствените процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта (използвани ресурси и обработка на продукта). Приоритетите, който ще се следва при реализация на проекта, е чрез използване на блокчейн технология да се провери как прозрачността в екосистемата на веригите за доставка на продукти/храни води до повишаване на доверието между участниците във веригата на доставка, в т.ч. и до ориентиране на демографски групи, които са готови да заплатят по-висока цена при гарантиран произход и качество на предлаганата храна.

допустими, ДФЗ, Agrozona.bgЧленове на оперативна група „Знание, опит и предприемачество“ са: Виктор Асенов- ЗП, „Опора заден България“ ООД, Аграрен университет – Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Анкетното проучване цели да изследва и анализира нагласите на производители/ земеделски стопани и потребители/ преработватели и граждани на земеделска продукция по отношение използването на блокчейн технологии за проследяване на произход и качество на произведена продукция (стоки). Резултатите от проучването ще бъдат използвани за разработка на Децентрализирана система за проследяване на произход и качество, която ще бъде тествана и внедрена в две оранжерии.

Анкетното проучване ще е активно до 19 февруари, отнема приблизително 5 мин и не изисква попълването на лични данни. Допитването за производители е достъпно ТУК. Допитването за потребители е достъпно ТУК.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама