През миналата година Турция е произвела 500 000 тона лешници,а тази година се очаква обемът на производството ще се увеличи до 800 000 тона. По този начин, страната ще вдигне своя дял в световното производство с до 70% и очаква ръст в износа.
В рамките на “Схемата за сътрудничество между Турция и ЕС за лешниците”, делегации от страни производители и потребители се срещнаха в Истанбул и обсъдиха бъдещето на ценните ядки. На срещата, организирана от Министерството на търговията в Анкара, Турция беше представена от председателя на Асоциацията на износителите на лешникови и лешникови продукти на Истанбул- Али Хайдар Горен.
Той подчерта, че тази година производството не само ще запази челната позиция на Турция, но и ще разшири разликата спрямо конкурентите си. „Италия е най-близкият конкурент на Турция в световното производство на лешници. Миналата година, обемът на производството на Италия беше 125 000 тона и имаше дял от 14% на световния пазар. Тази година се очаква производството на лешник в страната да намалее до 100 000 и световният пазарен дял ще спадне до 9%. Азербайджан е друг сериозен конкурент. Там производството също ще намалее- от 68 000 на 42 000, а световният й пазарен дял ще се свие от 7% на 4% “, добави още Горен.
„Очакваме тази година да изнесем лешници на стойност над 2 милиарда щатски долара“ – каза Горен. За сравнение, Турция изнесе 270 000 тона от ядките и производните им продукти през сезон 2018-2019 и спечели над 1.5 милиарда щатски долара.
Турция изнася лешници най-вече за Европа. В топ 10 на пазара за експорт на лешник в страната са 9 европейски страни и Китай. Първите три експортни пазара са Германия, Италия и Франция. Износът за Китай се увеличава всяка година и по този начин страната влиза в топ 10 на експортните пазари.