Цветан Цеков: Климатът нанесе най-големи щети по сливите и черешите в Североизточна България

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Производителите на плодове и зеленчуци у нас не са равнопоставени на пазара и всеки ден получават удари – от една страна от климата, а от друга – от пазарните политики, коментира представителят на Национална браншова камара “Плодове и зеленчуци”

Тази година имаше много сериозни природни катаклизми в района на Североизточна България, за което сме уведомили както обществото, така и Министерство на земеделието. В Централна България, в района на Сливен, част от района Димитровград, Хасково също претърпяхме сериозни щети по трайните насаждения, по-точно сливи, череши, ранни кайсии, праскови, и смятам, че при голяма част от това производство, особено за района на Сливен, ще бъде обявена нулева година. Това каза пред журналисти Цветан Цеков от Национална браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

По думите му що се отнася до по-късно цъфтящите трайни насаждения като ябълки и круши не се очакват такива проблеми. Черешите в Кюстендил са защитени на 90-95 процента.

Най-големият удар от природата е по сливите и черешите в Североизточна България, посочи той.

“В момента сме в активен сезон, със сериозни метеорологични предизвикателства, свързани с градушки, вихрушки, и всеки един ден при нас е проблем по отношение на защитата на нашето производство, тъй като това е “завод на открито” и неслучайно нашият сектор е обявен за уязвим. Вече всяка година получаваме удари в резултат на климатичните промени”, посочи Цеков и предупреди, че докато производителите реколтират продукцията си, могат да претърпят още много такива неприятни изненади.

Той изрази притеснението на бранша и от решението на Европейската комисия за удължаване на сроковете за внос от трети държави като Украйна и Молдова. “Ние работим на едни и същи пазари и когато те дъмпингират цените, ние не можем да реализираме продукцията си за експорт, а в същото време по трети канали, в резултат на некачествения контрол по границите, тази стока влиза в България”, коментира Цеков. Той допълни, че производителите на плодове и зеленчуци у нас не са равнопоставени на пазара и всеки ден получават удари – от една страна от климата, а от друга – от пазарните политики.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА