Цените на храните в световен мащаб паднаха през декември 2014 г., с изключение на месото

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Цените на храните в световен мащаб паднаха през декември 2014 г., след като в продължение на три последователни месеца бяха стабилни. Причината за това е в рекордните по големина количества налични на световните пазари, както и поскъпването на щатския долар и свиването на цените на петрола. Това се казва в Ценовия индекс на храните за декември, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. През декември този индекс беше средно 188.6 пункта, което представлява спад с 1.7% в сравнение с ноември 2014 г. Средната стойност на индекса за цялата 2014 г. е била 202 пункта – с 3.7% по-малко в сравнение с 2013 г. и това представлява за трети пореден месец.

Този спад се случва въпреки рекордно високото средногодишно ниво на ценовия индекс на месото, който беше средно 199 пункта – с 8.1% повече в сравнение с 2013 г. Зърнените паднаха с 12.5% в сравнение с предходната година заради прогнозите за рекордни добиви и предостатъчно запаси.

Ценовият индекс на зърнените култури беше средно 183.9 през декември, което е с 0.4% повече в сравнение с ноември, заради вдигане на цената на пшеницата в следствие на опасенията, че Русия ще ограничи износа на културата. Въпреки това повишението беше балансирано от силния щатски долар. Ценовият индекс на ориза е средно 183 пункта през ноември, с 2.6% по-голям от този през октомври, но 5.8% по-малък, спрямо година по-рано. 

Цените на млечните продукти паднаха с 2.3% до 174 пункта, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам, а причината беше забавянето на вноса в Китай и Русия, което остави повече свободни количества за търговия на международните пазари. Най-значителни бяха намаленията в цените на млякото, маслото и сиренето.

Месото поевтиня с 1.9% на месечна база през декември, тъй като силният долар повиши цените на говеждото и овнешкото месо от Тихоокеанските държави и свинското от Европа. Въпреки това индексът беше средно 204 пункта, което е най-високото ниво регистрирано някога и представлява увеличение с цели 8.1% на годишна база.

Ценовият индекс на растителното масло също е нараснал с 0.7% до 164.9 пункта (със 17% под нивото от предната година) в следствие на ограниченото производство на слънчогледово олио и забавянето в производството на палмово масло в Малайзия и Индонезия. Въпреки това се отчита спад при цените на соевото масло.

Цените на захарта са намалели с 3.2% през октомври, което се е отразило с 8% спад, в рамките на годината, а цените на месото са останали стабилни, при исторически високи нива.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама