Цените на брашното тръгват нагоре

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

През последната седмица средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По тържищата в страната цените на продукта са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (София). В три от областните центрове стойностите се понижават в рамките на 1,4% – 6,9% на седмична база (най-чувствително в Сливен). В други три брашното поскъпва от 1,3% до 9,2% (София). В резултат, средната цена на едро за страната се повишава с 0,01 лв./кг или 1,2%, до 0,82 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,05 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,09 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в границите от 0,99 лв./кг (Шумен) до 1,14 лв./кг (Пазарджик и Пловдив). Изменение на цените на седмична база се регистрира в пет област, като в три от тях продуктът поевтинява с между 4,7% и 7,5% (най-съществено в Шумен), докато в други две – Русе и Разград, поскъпва съответно с 2,9% и 4,9%.

Средно за страната, през изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,23 лв./кг. В областите Варна, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково цените на продукта в ДТО са с между 0,04 лв./кг и 0,12 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,23 лв./кг за големите супермаркети и 0,27 лв./кг – за по-малките магазини, като за ГТВ достига до 0,49 лв./кг в Пловдив, а за ДТО – до 0,50 лв./кг във Враца. В област София продуктът се предлага в ГТВ с 0,05 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама