Цената на свинските мръвки с 11% надолу за година

Агрозона
Агрозона
4 Минути

През 2018 г. цените на едро на свинското месо се понижиха до 3,40 лв./кг, което е 11% надолу на годишна база, съобщават от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Като основна причина експертите посочват по-ниските европейски цени, докато намалението на цените у нас е по-високо отколкото средноевропейското. Индексът на конкурентоспособността при свинското месо възлиза на 0,32 през 2017 г., което е индикатор за слаби пазарни позиции на глобалния пазар. Наблюдава се по-високи нива на стойностната компонентна на индекса, който през 2017 г. е 0,37, докато производствената компонентна е 0,26, което означава, че нарастване на производството в страната расте почти с темповете на световния ръст на свинско месо.

 

Цени, лв./тон кланично тегло

 09.201810.201811.201812.2018*01.2019*
 

Говеждо и телешко месо

 

4148

 

3920

 

3793

 

3900

 

4000

 

Свинско месо

 

3326

 

3367

 

3417

 

3350

 

3400

 

Пилешко месо

 

2999

 

2733

 

2845

 

2850

 

2900

 

Агнешко месо

 

10621

 

10617

 

10624

 

 

Пилешкото  месо   е   с   най-висок   индекс   на конкурентоспособност за 2017 г. – 0,45, което е близко до средните стойности в световен план. Производствената компонентна е на нива от 0,43 и показва слаб прогрес за последните 5 години. Основно подобрението в конкурентоспособността се дължи на покачването на стойностната компонентна  заради  нарасналите  цени реферирани към износните котировки. През миналата година цената на пилешкото месо достигна едно от най-високите си равнища от 2014 г. насам– 3,00 лв./кг. Причина бе добрата световна конюнктура при по-слаб натиск от държавите предлагащи пилешко на по-ниски цени.

4.20 лв./кг за кило говеждо

Изследванията на CAPA показват, че индексът на конкурентоспособността при говеждото и телешкото месо през 2017 г. е 0,23. Счита се че при нива по-ниски от 0,25 страната е неконкурентоспособна на световния пазар и зависима силно  от  вноса  на  такава  продукция. Тази стойност е най-ниска от трите изследвани групи меса и потвърждава високата зависимост на българския пазар от внос. В сравнение с 2016 г. се наблюдава  подобряване  на  конкурентните позиции на страната ни, дължащо се предимно на намаления  внос  при  слаб растеж в производството, както и на повишеното ценово равнище на българската продукция на международния пазар. Средното  равнище на  цената   на   едро   при говеждото и телешкото месо през 2018 г. е 4,20 лв./кг, което  е  над  нивото  от  предходните  две години, което донякъде стимулира местното производство.

При агнешкото месо цените на едро през 2018 г.бяха едни от най-високите около 11,30 лв./кг.

Намалява консумацията на месо

Според прогнозите на експертите от ЕК, се очаква намаление на консумацията на месо в дългосрочен план, което е провокирано от промяната в потребителския модел на поведение: предпочитания към растителните протеини, най- вече сред младите хора (вегетарианци, вегани и др.); растящи изисквания към произхода на продукцията и методите на производство; намаляване покупките на прясно месо за сметка на преработените меса.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама