Топ готвачи покоряват столицата на уникален форум

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Близо 10 топ готвача от световна величина ще покорят столицата в рамките на GastronomiX 2020 – професионалният форум, който ще се проведе за четвърти път от 28 до 31 януари в Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020.

Основната цел на GastronomiX е да вдъхновява младите и изграждащи се готвачи и ресторантьори, да дава идеи и да надгражда знания. Естествено призвание на форума е да работи за създаването на една интересна, вкусна и разнообразна картина на ресторантьорството у нас.

Форумът ще открие шеф Юри Велев с демонстрация на уникални блюда с телешко и млечни продукти и ще продължи със забележителен майсторски клас, посветен на шоколада на Юри Балталийски, едно от големите имена в сладкарството както у нас, така и в Европа.

Вторият ден е посветен на Bocuse d’Or – българската национална квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи в света, както и на разнообразни и много интересни продуктови презентации и демонстрации.

На 30 и 31 януари GastronomiX 2020 ще предложи изключително силна програма от майсторски класове и лекции.

От Барселона ще кацне Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Ласарте, удостоен с 3 звезди от гида Мишлен. Кухнята на шеф Касагранде е подчинена на три основни ценности: честност, неизменен стремеж към самоусъвършенстване и работа, винаги и само, с най-добрите суровини.

Посетителите ще могат да чуят лекцията и да видят демонстрацията и на шеф Емил Минев, който пристига от Лондон, където от няколко години е кулинарен директор на престижната академия Le Cordon Bleu. Той ще приобщи посетителите към своите задълбочени занимания, свързани с устойчивите практики в професионалната кухня, нулевия отпечатък и безотпадъчното готвене.

Важен акцент в предстоящото издание на кулинарния форум са Балканите, оспорваните кулинарни традиции, ролята на османската история в модерната балканска кухня и принципите на движението Slow Food, прилагани с огромен успех в някои балкански страни и у нас, макар и на малко места.

По този повод майсторски клас ще проведе шеф Алтин Пренга от Албания, който бе обявен в Италия за един от революционерите на храната.

Сред кулинарните звезди е и шеф Нихад Мамеледжия от Сараево, който също изповядва философията на международното еко-гастрономическо движение Slow Food.

На GastronomiX 2020 ни очаква много силно присъствие от Истанбул в лицето на д-р Йозге Саманджъ, която ще представи османско-турските кулинарни традиции и влиянието им върху модерната кухня на Балканите.

Точките на кръстосване на османските и балканските кулинарни традиции в модерната кухня ще бъде тема и на майсторския клас на шеф Умут Каракуш, обявен през 2017 и 2018 за Най-креативен шеф-готвач на Турция.

Българското е на мода е наречено шоуто на (р)еволюционера на съвременната ни кухня Георги Бойковски. Заедно със своя екип шеф Бойковски ще демонстрира как един тренди бизнес модел в ресторантьорството се смесва успешно със социалните и екологични отговорности.

Програмата на GastronomiX 2020 не подминава и великата кулинарна традиция на Италия. На своята лекция Дженаро Лучано, собственик на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba в Неапол, ще разкаже за историята на пица наполетана.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама