Много хора не знаят, но има цветя, които се отглеждат специално за кулинарията. С тях могат да се украсят салати, ястия или просто да се похапнат сладко. Ето кои са най-използваните видове китки, които можете да вкусите.
- Парички
Прекрасните парички можете да срещнете навсякъде. В народната медицина това растение се използва като отхрачващо средство при бронхити, при заболяване на стомаха, подагра, ревматизъм. В кулинарията се използват само нежните цветове на растението, които имат лек привкус на орех. С тях се подправят салати, супи, украсяват се всякакви блюда.
- Хибискус
Цветовете на хибискуса имат екзотичен и много екстравагантен вид. Те придават на блюдата и чая приятен киселичък вкус. Цветовете на каркадето (Hibiscus sabdariffa) се използват за приготвянето на ароматен, утоляващ жаждата напитка. От свежите цветове се приготвя желе, сосове, компоти, варят се супи.
- Рози
Вкусът на розите е толкова приятен, колкото и ароматът им. Листенцата на розите украсяват всевъзможни блюда, желета, бульони, в качеството на ароматизатор те се използват в чайове, сиропи, оцет. Захаросаните цветове, листенца и пъпки прекрасно подхождат за украсяване на торти и десерти. Кой не е опитал ароматното и възхитително розово сладко?
- Синя метличина
Синята метличина е известна като ароматна подправка. Листата на метличината имат аромат на карамфил и лимон, използват се за приготвянето на колбаси, салати, пастети. Семената и цветовете се добавят в сосове, подправки.
- Латинка
Латинката расте практически във всички градини. Всични части на растенията имат приятен вкус. Маринованите неразтворени пъпки на латинката могат да се използват като каперсите – важна съставка в истинската салата «Оливие». Ситно нарязаните листа се използват в качеството на подправка към блюда от сирене, картофи, различни сосове.
- Хемерокалис
Хемерокалисът е особено популярно ядливо ароматно жълто-червено растение в страните от Източна Азия. Неговите дебели корени с вкус на орех или кестени могат да се готвят като картофите. Младите облистени филизи в свеж вид имат сладникав вкус, а варени напомнят аспержи или целина. Ситно нарязаните листа са подходящи в качеството на подправка в салати и супи. Сухите цветове се използват като подправка към месни блюда, а свежите – за украсяване на храната. Зелените пъпки могат да се запържат в масло и да се сервират като зеленчуци.
- Лавандула
Цветовете на лавандулата имат величествен вкус и приятно-тръпчив аромат, затова се използват в качеството на подправка и украшение на различни блюда, например, към ванилов пудинг, ягодова напитка, лавандулово желе.
- Невен
Цветовете на невена придават на блюдата остър и тръпчив вкус, затова отлично подхождат на първо място за салати. Свежите съцветия могат да се задушават и да се сервират като гарнитура към месо. От цветовете на невена се приготвят и тонизиращи напитки.
- Ароматна теменужка
В средновековната кухня на Англия цветовете на ароматната теменужка са се използвали за приготвянето на супи, сосове, салати и десерти. Захаросаните теменужки са нобикновено красиво и вкусно украшение на торти и десерти. За тази цел цветовете трябва да се потопят в разбит яйчен белтък или с тънка четка да се нанесе белтъчната маса на цвета, след това да се посипят с пудра захар и да се стръска излишното. След това трябва да поставите теменужката на фолио или да просушите в продължение на два дни.
- Цветовете на цукини
В Италия са много популярни цветовете на цукини, които се смятат за изискано лакомство: те допълват гъби, зеленчуци, месо, панират се, запичат се или с тях се украсяват блюда.