През последния месец на 2019 г. индексът на цените на храните на ФАО се покачи до най-високото си ниво за пет години. Въпреки кризата от Африканската чума по свинете в Азия и Източна Европа, не цените на месото стоят зад тази ситуация. Индексът на месото през декември е средно 191,6 пункта, почти непроменен спрямо ревизираната стойност за ноември. Подиндексът завърши годината с 18 процента по-високо, отколкото през декември 2018 г., воден от котировките на свинско месо – както от солидното търсене на внос от Азия, така и от вътрешното търсене в Европейския съюз и Бразилия.
За 2019 г. като цяло индексът – който проследява месечните промени в международните цени на често търгуваните хранителни стоки – е средно 171,5 пункта, което е около 1,8 процента по-високо от 2018 г., но все пак е 25 процента от пика през 2011 г.
Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 9,4 процента от ноември, увеличавайки се за шести пореден месец. Последният подем отново бе обусловен от цените на палмовото масло, породени от солидното търсене, особено от сектора на биодизела, и опасенията за затягане на доставките. Въпреки увеличението през декември – което също се отнася до соевото, слънчогледовото и рапичното масло – подиндексът на растителните масла през 2019 г. достигна най-ниската си годишна средна стойност от 2007 г. насам.
Индексът на цените на захарта нарасна с 4,8% от ноември. Това бе отчасти предизвикано от повишаването на стойностите на суровия петрол, което насърчи бразилските захарни мелници да използват повече доставки на захарна тръстика за производство на етанол, водейки до намаляване на наличността на захар на световния пазар.
При млечните продукти индексът се повиши с 3,3 процента, воден от цените на сиренето, които нараснаха с почти 8 процента на фона на по-строгите възможности за износ от Европейския съюз.