Световните цени на храните се понижават за десети пореден месец, у нас вървят нагоре

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Най-голямо влияние на пазарите има намалението на цените на растителни масла, млечни продукти, захар

Световните цени на храните се понижават за десети пореден месец, сочи статистиката за януари 2023 г на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО). Така през януари индексът на цените на храните на ФАО е средно 131,2 пункта, което е с 0,8% по-ниско от предходния месец и 17,9% по-ниско от максималната стойност, регистрирана през март 2022 г.

„Индексите на цените на растителните масла, млечните продукти и захарта предизвикаха януарския спад, докато индексите на цените на зърнените култури и месото останаха предимно стабилни“, казаха от организацията.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО беше почти непроменен през януари (увеличавайки се само с 0,1%) спрямо декември и с 4,8% повече от миналата година. Световните цени на пшеницата паднаха с 2,5%, тъй като производството в Австралия и Русия надхвърли очакванията. Световните цени на царевицата се повишиха отчасти поради силното експортно търсене от Бразилия и притесненията за сухите условия в Аржентина. Световните цени на ориза скочиха с 6,2% спрямо декември поради ограниченото предлагане, силното вътрешно търсене в някои азиатски износители и валутните колебания.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО падна с 2,9% през януари. Световните цени на палмовото и соевото масло паднаха на фона на слабото световно търсене на внос, докато цените на слънчогледовото и рапичното масло се понижиха поради голямото експортно предлагане.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО е средно с 1,4% по-нисък в сравнение с декември, като цените на маслото и млякото на прах паднаха поради слабото търсене от водещите вносители и увеличените доставки от Нова Зеландия. Световните цени на сиренето леко се повишиха, което се дължи на възстановяването на ресторантьорството и търговията на дребно в Западна Европа след новогодишните празници, както и на колебанията в обменните курсове.

Индексът на цените на месото на ФАО беше незначителен през януари (намаляване само с 0,1% спрямо декември), тъй като силното експортно предлагане повлия на цените на птиче, свинско и говеждо месо, докато експортните цени на овнешкото се повишиха поради по-силното търсене на внос.

Индексът на цените на захарта на ФАО падна с 1,1% спрямо декември. Силните реколти в Тайланд и благоприятните метеорологични условия в Бразилия компенсират въздействието върху цените поради притесненията относно по-ниските добиви в Индия, по-високите цени на бензина в Бразилия, подкрепящи търсенето на етанол, и укрепването на бразилския реал спрямо щатския долар.

У нас обаче индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3% до 2,338 пункта, а от началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95% (от 2,316 пункта).

Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9% до 3,20 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 9% и се купуват 4,24 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 11,1% до 3,79 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поскъпват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите скачат с 9,8% и се търгуват по 1,12 лева за килограм. Зелето вдига цената си с 6% до 0,88 лева за килограм.

Поскъпват още ябълките, лимоните, портокалите, мандарините и бананите.

Кравето сирене вече се търгува средно на едро 11,47 лева за килограм, а кашкавалът “Витоша” поскъпва с 1,1% и се продава по 18,37 лева за килограм. Олиото също поскъпва. Кравето масло обаче намалява стойността си с близо 4%, отчитат от борсите. Захарта също поевтинява – с 2,2%, както и яйцата, които са загубили от стойността си минималната 1 ст.

 

 

 

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА