Най-голямо влияние на пазарите има намалението на цените на растителни масла, млечни продукти, захар
Световните цени на храните се понижават за десети пореден месец, сочи статистиката за януари 2023 г на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО). Така през януари индексът на цените на храните на ФАО е средно 131,2 пункта, което е с 0,8% по-ниско от предходния месец и 17,9% по-ниско от максималната стойност, регистрирана през март 2022 г.
„Индексите на цените на растителните масла, млечните продукти и захарта предизвикаха януарския спад, докато индексите на цените на зърнените култури и месото останаха предимно стабилни“, казаха от организацията.
Индексът на цените на зърнените храни на ФАО беше почти непроменен през януари (увеличавайки се само с 0,1%) спрямо декември и с 4,8% повече от миналата година. Световните цени на пшеницата паднаха с 2,5%, тъй като производството в Австралия и Русия надхвърли очакванията. Световните цени на царевицата се повишиха отчасти поради силното експортно търсене от Бразилия и притесненията за сухите условия в Аржентина. Световните цени на ориза скочиха с 6,2% спрямо декември поради ограниченото предлагане, силното вътрешно търсене в някои азиатски износители и валутните колебания.
Индексът на цените на растителното масло на ФАО падна с 2,9% през януари. Световните цени на палмовото и соевото масло паднаха на фона на слабото световно търсене на внос, докато цените на слънчогледовото и рапичното масло се понижиха поради голямото експортно предлагане.
Индексът на цените на млечните продукти на ФАО е средно с 1,4% по-нисък в сравнение с декември, като цените на маслото и млякото на прах паднаха поради слабото търсене от водещите вносители и увеличените доставки от Нова Зеландия. Световните цени на сиренето леко се повишиха, което се дължи на възстановяването на ресторантьорството и търговията на дребно в Западна Европа след новогодишните празници, както и на колебанията в обменните курсове.
Индексът на цените на месото на ФАО беше незначителен през януари (намаляване само с 0,1% спрямо декември), тъй като силното експортно предлагане повлия на цените на птиче, свинско и говеждо месо, докато експортните цени на овнешкото се повишиха поради по-силното търсене на внос.
Индексът на цените на захарта на ФАО падна с 1,1% спрямо декември. Силните реколти в Тайланд и благоприятните метеорологични условия в Бразилия компенсират въздействието върху цените поради притесненията относно по-ниските добиви в Индия, по-високите цени на бензина в Бразилия, подкрепящи търсенето на етанол, и укрепването на бразилския реал спрямо щатския долар.
У нас обаче индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3% до 2,338 пункта, а от началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95% (от 2,316 пункта).
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняват с 0,9% до 3,20 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 9% и се купуват 4,24 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 11,1% до 3,79 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите скачат с 9,8% и се търгуват по 1,12 лева за килограм. Зелето вдига цената си с 6% до 0,88 лева за килограм.
Поскъпват още ябълките, лимоните, портокалите, мандарините и бананите.
Кравето сирене вече се търгува средно на едро 11,47 лева за килограм, а кашкавалът “Витоша” поскъпва с 1,1% и се продава по 18,37 лева за килограм. Олиото също поскъпва. Кравето масло обаче намалява стойността си с близо 4%, отчитат от борсите. Захарта също поевтинява – с 2,2%, както и яйцата, които са загубили от стойността си минималната 1 ст.