Столбурът погубва и пипер, и домати

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Столбурът е болест, разпространена из цялата страна и може да причини загуби до 50% от добива, но е твърде неравномерно през годините. Това най-вероятно се дължи на разпространението на цикадката, която го пренася. Как обаче да разпознаете заразата?

При пипера болните растения личат отдалече със своя жълт цвят, който постепенно обхваща целия посев. Зеленият цвят на сорта „Калинков” се запазво по продължение на жилките. Листата са щръкнали, ладиеобразно завити и твърди при стискане. При напречен пререз на стъблото ликото лесно се бели. Корените са кафяви, изприщени и кората се смъква лесно. След няколко дни увяхват и изсъхват. От по-късно заразените се получават по светлочервени плодове с влошено качество. След забелязване на заболяването, плодовете на болните растения се обират. Столбурно болните растения жълтеят и  и след няколко дни увяхват и изсъхват. Нападнатите растения са разпръснати из целия посев.

Заболее ли от столбур патладжанът растението има щръкнали, извити нагоре, жълти листа. Понякога те запазват зеления цвят по продължение на нерва. След няколко дни патладжанът увяхва и загива. Ликото и дървесината на кореновата шийка са тъмнокафяви. Същото се наблюдава и при вертицилийното увяхване. При изскубване, ако корените са здрави е вертицилийно увяхване, но ако са кафяви, изприщени, загнили, лесно се бели кората им е столбур.

Доматите, болни от столбур, имат жълтеещи листа с виолетово оцветяване по краищата и силно деформирани по върховете на растенията, а понякога са съвсем малки като люспици. Жилките от долната страна на листата са виолетово оцветени. Цветовете се деформират. Венчелистчетата липсват или са много малки, зелени. Чашелистчетата са силно разрастнали. Тичинките изсъхват, плодникът закърнява и болните растения не образуват нови плодове. Плодовете са дребни оранжево-червени. При разрез се вижда, че месото е светло оцветено и твърдо, безвкусно и негодно за обработка. Семената не пренасят заразата. Не се развива през зимата, защото няма преносители – цикадки.

 

Боледуват и подправките

Сенникоцветните – целина, магданоз, моркови също боледуват от столбур. По листата има засилено пожълтяване, започващо от краищата им, след което почервенява и обхваща целия лист. Болните растения стрелкуват. Кореноплодите са с намален тургур и трудно се съхраняват през зимата. Засадени развиват дребни растения, а при цъфтеж цветовете им позеленяват, венчелистчетета са срастнали с  чашелистчетата, а тичинките и плодникът са деформирани.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements