Стоилко Апостолов: България може да се възползва от инициативата на ЕК “Зелени обществени поръчки”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути
“Не знам колко и дали е необходим и необходим Закон за търговия с хранителни продукти. Ние следим какво се случва в Европа, защото повече от 15 години забелязваме коренно различно състояние и на пазарите, и на производството в старите страни-членки, европейски страни, и това, което се случва тук. Сякаш, че правилата са различни там и тук”. Това коментира пред БНР д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондация “Биоселена”.
Оказа се, че във Франция може да се произвежда сирене във фермата с 200 литра преработка на ден, с дървени рафтове за зреене на сирене, а в България – не може. Оказа се напротив – може, тъй като в регламента е записано, че за малки производители този регламент трябва да се прилага гъвкаво, само че ние не сме прочели този регламент и затворихме повечето малки ферми, малки мандри, малки колбасарски цехове. И след 2010-та година, когато беше приета Наредба 26 започнахме от нулата да изграждане отгово такива малки предприятия които са гръбнака на икономиката например във Франция, Италия и пр.
Той акцентира върху инициатива на ЕК – “Зелени обществени поръчки” и отбеляза, че ние упорито се правим, че няма такава инициатива, понеже тя не е задължителна. Умните държави се възползват чисто практически от нея, добави той.
Според него България може се възползва, за да се включат български храни и производители в тези обществени поръчки, без да се нарушава правилото за конкуренцията. По думите му определени интереси спъват прилагането на тази инициатива. Но и самите производители – тези, които са заинтересовани, не осъществяват достатъчно натиск, така че това да се приложи, добави той.
Според д-р Апостолов Законът за търговията с храни, който действа във Франция от 2018 г., е изключително полезен и прави правилата ясни и за потребителите, и за малките производители. Ако даден продукт се произвежда в една община в страната, няма как в детските градини например да се дава същия продукт, произведен на друго място, подчерта той.
“В единия от регионите на Франция се отчитат достигнати 20% такива продукти в кетъринг услугите, финансирани с обществени средства. Цели се да се достигнат 50%. Това е една възможност, която се дава на държавите-членки, без да нарушават правилата за конкуренция при обществените поръчки, да избират местни продукти. Местните производители имат предимство, биологичните производители също”, допълва Апостолов.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА