Стартира кампанията по прибиране на реколтата от лавандула в област Добрич

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Засетите тази селскостопанска година площи са 42 890 декара

Кампанията по прибирането на реколтата от лавандула в област Добрич е в разгара си. По данни на Областната дирекция по земеделие засетите тази селскостопанска година площи са 42 890 декара, от които 16 590 декара са вече реколтирани. Средният добив е от 544 кг за декар, предаде БНР.

Предвид ниските изкупни цени на лавандуловото масло, много от производителите, които нямат собствени дестилерии, се отказват от тази си дейност и така постепенно на пазара остават предимно стопаните, които са професионалисти в областта. Пред какви трудности обаче са изправени, къде реализират продукцията си и за какво настояват?

Залежала миналогодишна продукция и липса на цена

Стопанството на Добрин Начев на територията на община Генерал Тошево отглежда около 650 декара с лавандула. В бранша с маслодайни култури и преработката им в етерични масла е от 2000 година. След прибирането на цялата реколта споделя, че от декар може да получи между 8 и 10 кг масло. Тревогата му идва от залежалата миналогодишна продукция в цялата страна и от липсата на цена на пазара.

Повече от половината от насажденията с лавандула в област Добрич вече са унищожени

По тази причина повече от половината от насажденията с лавандула в област Добрич вече са унищожени. По данни на Областната дирекция по земеделие 110 декара в община Тервел по икономически причини тази година изобщо няма да бъдат прибрани. Според Добрин Начев намаляването на площите с лавандула и отпадането на онези стопани, които нямат опит с тази култура, както и собствени дестилерии, е необходимото зло, което трябва да се случи, за да се върне секторът в нормалните си граници, предвид нуждите на световния пазар.

Йордан Апостолов отглежда лавандула върху 250 декара в землището на село Славеево и също разполага със собствена дестилерия. Споделя, че освен липсващата цена на пазара, проблем е и фактът, че страната ни не разполага с държавна лаборатория за изследване на маслото.

По думите на Апостолов от 2016 до 2018 година свръхпроизводството на лавандула е довело и до получаване на масло с най-различно качество. Тогава нелоялни търговци са го уеднаквили чрез внесени химически добавки от Китай, постигнали са се периметрите за качество, но след анализ е станало ясно, че тези показатели не са добити само по естествен път. Това, според него, е сринало репутацията на българското лавандулово масло.

Високи цени на сертификатите за качество

Йордан Апостолов недоумява и защо един сертификат за качество на лавандуловото масло по всички химични и физични компоненти в български лаборатории може да достигне сумата от 300 лв., а в Турция, например, е едва 35 лв.

В сектора все по-чувствително се усеща и липсата на работна ръка, за което основните причини са от една страна обезлюдяването на област Добрич и от друга нежеланието на хората да работят, вероятно за сметка на социалните помощи, които държавата им осигурява.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама