Спанак с хлорпирфос и фолпет най-често се внася нелегално от чужбина

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Спанакът с хлорпирифос и фолпет е най-разпространеният продукт, който търговците се опитват да внесат през границата на България за европейския пазар. Гърция, Италия и Великобритания също са докладвали внос на спанак с тези забранени пестициди, става ясно от доклад на EFSA. Експертите отбелязват също, че контролът на вноса на външната българска граница е много по-строг в сравнение с контрола на вътрешния пазар, и е много по-силен, отколкото в други държави-членки на ЕС.

В изследването се посочва, че през 2019 г. най-много вносни продукти са изследвани в България (96,8%), Румъния (43,3%) и Финландия (43,3%), докато Литва, Малта, Испания и Обединеното кралство са изследвали най-много проби от вътрешния си пазар (над 90% от анализираните проби). Като цяло, въпреки че броят на пробите с неизвестен произход остава стабилен (10,1% през 2018 г. спрямо 11,2% през 2019 г.), той все още представлява висок процент от общия брой взети проби. През 2019 г. са анализирани общо 96 302 проби, 96,1% от които попадат в рамките на законово разрешените нива. За подгрупата от 12 579 проби, анализирани като част от координираната от ЕС програма за контрол (EUCP), 98% са били в законовите граници. EUCP анализира проби, произволно събрани от 12 хранителни продукта – ябълки, зеле, зелена салата, праскови, спанак, ягоди, домати, овесени зърна, ечемичено зърно, вино (червено и бяло), краве мляко и свински мазнини. От тези анализирани проби е установено, че:

    • 6 674 или 53% са без количествено измерими нива на остатъци.
  • 5,664 или 45% съдържат един или повече остатъци в концентрации под или равни на разрешените нива.
  • 241 или 2% съдържат остатъци, надвишаващи законовия максимум, от които 1% водят до съдебни искове.

Докладът анализира тенденциите на пазара, като използва данните от 2019 г. и ги сравнява с 2016 г. Така става ясно, че процентът на превишение на пестициди е спаднал за праскови (от 1,9% през 2016 г. до 1,5% през 2019 г.), маруля (2,4% през 2016 г. до 1,8% през 2019 г.), ябълки (2,7% през 2016 г. до 2,1% през 2019 г.) и домати (2,6% през 2016 г. до 1,7% през 2019 г.). Надвишените стойности се увеличават още за ягоди (1,8% през 2016 г. до 3,3% през 2019 г.), главесто зеле (1,1% през 2016 г. до 1,9% през 2019 г.), винено грозде (0,4% през 2016 г. до 0,9% през 2019 г.) и свинска маз (0,1% през 2016 г. до 0,3% през 2019 г.). Както и през 2016 г., не са открити превишения в кравето мляко. Резултатите от координираната програма са достъпни на уебсайта на EFSA като достъпни диаграми и графики, което прави данните по-достъпни за неспециалисти.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА