Производството на свинско месо в Китай падна за седмо поредно тримесечие през периода април-юни, докато страната продължава да изпитва последиците от африканската чума по свинете. Ройтерс съобщава, че производството на свинско през второто тримесечие на 2020 г. е спаднало с 4,7 процента в сравнение със същия период преди година до 9,6 милиона тона.
Спадът в първата половина подчертава огромната трудност, пред която Китай все още се изправя при възстановяването на стадото си свине. Африканската чума по свинете върлува в страната от края на 2018. Някои анализатори смятат, че стадото се е свило с цели 60 процента.
Китай закла 251.03 милиона свине през първите шест месеца на годината, съобщи Националното статистическо бюро – спад с 20 процента спрямо същия период на година по-рано.
Производството на свинско месо ще се понижи с 20 процента през тази година, според анализаторите на Rabobank, след като се спусна до 16-годишно дъно от 42,6 милиона тона през 2019 г.